Jonge tienermoeder uit Zuid-Soedan verdient geld met verkoop lokale lekkernijen

‘Beroepstraining leidt tot eigen bedrijf en vast inkomen’

Elda uit Zuid-Soedan is een alleenstaande tienermoeder, zonder opleiding en zonder inkomen. Ondanks haar omstandigheden is ze een sterke jonge vrouw met veel potentie. Dorcas hielp haar bij het oprichten van haar eigen bedrijf. Nu heeft ze een vast inkomen en elke dag voldoende te eten voor haar eigen gezin en zelfs voor andere familieleden.

Dagen zonder eten

Elda woont in Agok, een klein dorpje in de Zuid-Soedanese regio Wau. Deze regio is zwaar getroffen door jarenlange conflicten. Elda woont samen met haar jongere broertje (5) en zusje (12) bij haar oma, die een fysieke beperking heeft. De jonge Elda raakt zwanger als ze nog op school zit. Door haar zwangerschap mag ze niet meer naar school. De vader van het kind laat haar in de steek en ze moet zichzelf maar zien te redden.

De omstandigheden voor Elda zijn zwaar. Ze heeft geen baan en dus ook geen geld. Ze kan vaak maar aan 1 maaltijd per dag komen, maar er zijn ook dagen waarop ze helemaal geen eten heeft. ‘Ik had geen idee hoe ik zaken moest doen. Dat had ik nooit geleerd. Ook kon ik niet sparen. Het beetje geld dat ik had, was al snel uitgegeven’, vertelt Elda.

Beroepstraining

In 2019 vindt er een ommekeer plaats in het leven van Elda. Ze komt in aanraking met de organisaties Dorcas en Help a Child (HaC), die een gezamenlijk programma hebben voor tienermoeders. Elda volgt een beroepstraining en krijgt een microkrediet. ‘Ik heb meegedaan aan alle activiteiten voor het starten van een bedrijf, omdat ik wilde leren hoe ik mijn eigen leefomstandigheden kan verbeteren. Ook heb ik de sociale training gevolgd. Hierdoor ben ik weerbaarder en weet ik beter hoe ik moet omgaan met anderen.’

Lokale lekkernijen

Elda maakt een bedrijfsplan en start een eigen bedrijf aan huis. De jonge moeder richt zich op de verkoop van lokale lekkernijen, zoals koek, snacks en brood. Het bedrijf wordt een succes en levert Elda en haar familie een stabiel inkomen op. Hierdoor kan Elda niet alleen voldoende eten en kleding kopen, maar heeft ze ook genoeg geld voor bijvoorbeeld de aanschaf van schoolmaterialen en medische zorg.

Kennis doorgeven

De kennis die Elda in het programma van Dorcas heeft opgedaan houdt ze niet voor zichzelf. Ze deelt dit met haar zusje, zodat ook zij zich verder kan ontwikkelen en het inkomen van de familie niet alleen van Elda afhankelijk is. Daarnaast traint de jonge moeder 4 buren, die niet in het programma van Dorcas zitten. Zo geeft ze de kennis die zij heeft opgedaan door aan anderen.

‘Ik ben God dankbaar dat Hij mijn situatie heeft verbeterd. Ook ben ik de trainers dankbaar, omdat zij mij hebben geïnspireerd, en mijn familie hebben gesteund.’

Wau is een van de gebieden in Zuid-Soedan waar Dorcas samen met Help a Child (HaC) werkzaam is. De beide organisaties bieden programma’s aan die gericht zijn op sociale vaardigheden, water en sanitatie, hygiëne, beroepstrainingen en voedsel- en inkomenszekerheid. Ook is er speciale aandacht voor kinderen, omdat er in dit gebied veel kindermisbruik en kindhuwelijken voorkomen. Ons werk steunen? Klik hier!

05 maart 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.