Iulia (68) uit Moldavië voelt zich weer waardevol

De voedselpakketten zijn een welkome aanvulling op het kleine pensioen van Iulia en haar man. Toch geniet de 68-jarige uit Moldavië vooral van de activiteiten voor ouderen en de sociale contacten die ze dankzij het Dorcas-project heeft opgedaan. Ze voelt zich ondanks haar leeftijd weer waardevol.

Iulia en haar man wonen in een eenvoudig appartement in Balti, in het noorden van Moldavië. Hun zoon van 35 woont in een andere stad, ruim dertig kilometer bij hen vandaag. Het echtpaar kan nauwelijks rondkomen van het pensioen dat ze ontvangen. Vanwege hun leeftijd en gezondheid kunnen Iulia en haar man niet meer werken.

Kappersmodel

De Moldavische komt weinig buiten en heeft nauwelijks sociale contacten. Dat verandert als ze wordt uitgenodigd voor een Dorcas-project voor jongeren. De jongeren volgen een kapperstraining en hebben modellen nodig. Ze vragen mensen uit de gemeenschap om te komen. Iulia besluit mee te doen en komt zo in aanraking met Dorcas.

Ze ontdekt dat er ook een project voor ouderen is. Dit project gaat uit van Dorcas en de lokale Emanuelkerk. Iulia denkt dat het alleen gaat om praktische hulp, maar het project blijkt uitgebreider te zijn. Er is juist veel aandacht voor sociale contacten en er worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Handwerken

Iulia gaat naar de wekelijkse grannyclub en ontmoet daar veel andere ouderen. Ze maakt vrienden en geniet volop van haar nieuwe sociale contacten. Ze blijkt ook erg goed in handwerken te zijn. Iulia houdt vooral van breien en maakt het liefst wollen sokken. Deze deelt ze graag uit aan de mensen om haar heen.

Waardevol

De Moldavische raakt steeds meer betrokken bij het project en zet zich ook in voor andere ouderen. Zo gaat ze bijvoorbeeld mee op huisbezoeken. ‘Ik ben blij met de voedselpakketten en hygiëne materialen die ik ontvang, maar ik geniet vooral van de contacten die ik dankzij dit project heb. Ik heb ook veel geleerd over de rechten die wij als ouderen hebben. Ik voel me gewaardeerd en waardevol, ondanks mijn hoge leeftijd’, vertelt Iulia.

29 september 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.