Innovatie bij Dorcas

Innoveren? We willen toch gewoon zo veel mogelijk mensen die in nood zijn helpen? Ja! Dat willen we zeker. Maar nieuwe technieken kunnen helpen om deze mensen gemakkelijker, slimmer en efficiënter te helpen. 3 vragen en antwoorden over innovatie bij Dorcas.

1. Waarom is innovatie belangrijk in ontwikkelingssamenwerking?
Tijdens een jaarlijks evenement van de Dutch Coalition for Humanitairing Innovation zei minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: ‘Innovation in the humanitarian sector is imperative if we are to increase the impact of humanitarian action and reduce costs.’ Ofwel: het is noodzakelijk om innovaties te gebruiken. Hiermee vergroot je de impact en verminder je de kosten. ‘Innoveren’ betekent dat je in bestaande processen of producten nieuwe technologieën toepast.

Bijvoorbeeld:
Tot een aantal jaar geleden gebruikte je misschien het programma Excel om je administratie in bij te houden. Tegenwoordig bestaan er veel betere programma’s die zorgen dat je altijd en overal het overzicht kunt houden.

2. Wat doet Dorcas met innovatie?
Het allerbelangrijkste blijft dat onze innovaties altijd bijdragen aan onze missie: blijvende verandering in het leven van mensen die getroffen zijn dooreen ramp of leven in armoede. Met dat als einddoel, kijken we steeds of we efficiënt en effectief werken en hoe dit eventueel beter kan.

Bijvoorbeeld:
In oorlogsgebieden registreren we mensen die zijn gevlucht. Eerder deden we dit op papier en controleerden we dit handmatig. Je begrijpt dat dit tijdrovend is. Daarom hebben we samen met de collega-organisaties Rode Kruis, Tear en Red een Kind een app ontwikkeld. Zodra de mensen hierop zijn geregistreerd, controleert de app automatisch alle gegevens. Hierdoor werken we nu sneller, efficiënter en is er minder kans op fraude.

3. What’s new in innovatieland?
In samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties zijn we bezig met een proefproject, waarin de innovatie blockchain centraal staat. Een blockchain is een grote database. Deze database bestaat uit verschillende blokjes (vandaar ‘block’) die als een ketting aan elkaar vastzitten (vandaar ‘chain’). De blockchaintechnologie is complex om te begrijpen, maar is tegelijkertijd erg veelbelovend.

Het grote voordeel van een blockchain is dat het een vervanging is van de tussenpartij die voorheen nodig was om geld te beheren, transacties uit te voeren en te controleren. We zijn bijvoorbeeld gewend dat een bank ons spaargeld beheert en dat een verzekeraar een pensioen voor ons spaart. De blockchain neemt dit werk automatisch over op een transparante, betrouwbare en beveiligde manier.

16 november 2018

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.