‘Ik leer hoe ik positief blijf en omga met heftige gebeurtenissen’

Iyad (16) zat diep in de bergen van Libanon tijdens de explosie in Beiroet, op bezoek bij een oom en tante. Zijn ouders belden hem. Hij hoorde veel schreeuwende mensen op de achtergrond. ‘Kom niet naar Beiroet. Blijf waar je bent!’ riepen ze. Toen viel het netwerk weg. Iyad raakte in paniek. ‘Ik dacht aan mijn vrienden en familie, en was bang voor wat er met hen gebeurd was.’ In zijn herinnering duurde het uren voordat hij wist dat ze veilig waren.

Gespannen over straat
Een dag later keerde hij terug naar de puinhopen van Beiroet. Iyad woont met zijn familie in Bourj Hammoud, een wijk die op 3 kilometer van de haven ligt. Het is niet de zwaarst getroffen wijk, maar de explosie heeft grote impact. Veel mensen uit de wijk werkten in de haven en verloren hun baan. ‘Bij ons thuis waren de ramen kapot. Die zijn inmiddels gerepareerd. Er was gelukkig veel hulp na de explosie.’ Iyad voelt zich nu in huis weer veilig, maar als hij in de stad loopt, merkt hij dat hij wel gespannen is.

Angst is voor hem het grootste gevolg van de explosie. De sessies op het gemeenschapscentrum van Dorcas helpen hem om met die spanning om te gaan. Iyad komt net uit de 3e sessie, die hij met 10 leeftijdsgenoten volgde. Vandaag ging het over stress. Door middel van verschillende oefeningen met ballonnen ging de groep in gesprek over het thema. Iyad schreef op een ballon waar hij stress van kreeg. ‘De explosie, boosheid en schoolexamens’, noteerde hij. Vervolgens leerden de kinderen hoe ze kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Blij en kalm na een sessie
Hij vindt het fijn om naar de sessies van Dorcas te gaan. ‘Ik leer er hoe ik positief blijf en ik leer hoe ik kan omgaan met gebeurtenissen om mij heen. Na zo’n sessie voel ik me blij en kalm.’ In totaal zijn er 8 bijeenkomsten. De 1e keer ging volledig over de explosie. Toen liet de medewerker van Dorcas drie gezichten zien: een lachend, een bang en een verdrietig gezicht. De tieners kozen een gezicht dat paste bij hoe ze zich voelden na de explosie. ‘Ik koos toen het angstige gezicht.’

Iyad tijdens een therapiesessie. Foto: Ruben Timman

Gevlucht uit Syrië
Het is niet de eerste keer dat de tiener in aanraking komt met heftige gebeurtenissen. Iyad en zijn familie vluchtten 7 jaar geleden uit Syrië. Hij maakte daar de burgeroorlog mee. Iyad komt uit Homs, een stad waar zware gevechten plaatsvonden toen hij kind was. Hij verloor een broer tijdens de oorlog. Met zijn ouders en overige broers en zussen vluchtte hij naar Beiroet.

Hoopvolle toekomst
Naast tijd doorbrengen met zijn vrienden, is hij vooral bezig met school. Dat vindt Iyad belangrijk voor zijn toekomst: hij wil verder studeren. ‘Ik houd van alles wat met technologie te maken heeft. Als een telefoon kapot gaat, kijk ik wat er aan de hand is. Of als een laptop vastloopt, dan probeer ik te achterhalen wat de bug is. Ik wil graag een technische opleiding volgen als ik klaar ben met de middelbare school.’

Al 40 jaar lang is Dorcas er voor kwetsbare mensen zoals Iyad. Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Geef om Iyad. Geef om al die andere kinderen in kwetsbare situaties. Samen kunnen wij zorgen voor een betere toekomst. Doneer nu.

04 december 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.