‘Ik kan iets van mijn talent geven’

Annemieke gaat als vrijwilliger voor Dorcas op pad om de inspirerende verhalen van andere vrijwilligers te delen. In dit artikel deelt ze haar eigen verhaal.

Wat wil je nu écht?

‘Mag ik eens vragen, is dit een betaalde baan voor Dorcas?’ Deze vraag krijg ik steevast na afloop van een interview met een Dorcas-vrijwilliger. ‘Nee, ik ben net als jij ook gewoon een vrijwilliger’ is dan mijn reactie.

Ik ben Annemieke, 44 jaar, moeder van 3 jongvolwassen kinderen en ik sta voor de klas. Toen de kinderen ouder werden, kreeg ik meer tijd voor mezelf. Ik begon me zelfs wat te vervelen. Een vriendin vroeg aan mij: ‘Wat wil je nu echt? Wat zou je dolgraag willen doen als je overal uit kon kiezen?’ Meteen kwam interviewen en verhalen schrijven in me op.

Op zoek naar een geschikte plek

Als klein meisje genoot ik er al van om bij gesprekken met volwassenen te zitten. Ik wilde ze doorgronden door goed te luisteren en te kijken. Ik trok de stoute schoenen aan en belde de EO of zij een vrijwilliger konden gebruiken. De EO bracht mij in contact met Dorcas.

vrijwilliger dorcas
Annemieke in gesprek met een vrijwilliger

Hier zochten ze iemand die de vrijwilligers in het zonnetje wilde zetten door een verhaal over ze te schrijven. Wie is de persoon achter al dit waardevolle werk? Wat doet hij of zij voor Dorcas? Dit leek me zó leuk dat ik geen moment hoefde na te denken en met enthousiasme de opdracht aannam.

Vrijwilligers komen tot hun recht

Inmiddels zijn we 4 interviews verder en ik geniet er nog steeds volop van. Vrijwilliger zijn bij Dorcas is voor mij bijzonder. Ik kan iets van mezelf geven, van mijn tijd en talent. Door mooie verhalen te schrijven komen vrijwilligers tot hun recht en krijgen ze waardering voor hun werk. Tegelijkertijd kom ik ook tot mijn recht. Als ik bij mensen op bezoek ben of als ik aan het schrijven ben dan vergeet ik de tijd helemaal. Dat is een goed teken, want dan ben je bezig met iets dat je hart heeft.’

Annemieke van Toor

Doe mee met Dorcas!

Wil je ook aan de slag als vrijwilliger voor Dorcas? Op vrijwilligvoordorcas.nl vind je onze vrijwilligersvacatures! Staat jouw vacature er niet bij? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen welke mogelijkheden er zijn.

07 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.