Bekelech: ‘Ik voel me niet langer een oude vrouw’

Na de dood van Bekelechs man zijn het de vrijwilligers van het Dorcas-project die haar steunen om het gemis te verwerken. En die aandacht doet haar zichtbaar goed. ‘Liefde geven aan de granny’s is het voornaamste wat we kunnen doen’, vertelt een van die vrijwilligers. Vanaf het moment dat Bekelech haar man verliest, veertien jaar geleden, staat haar leven op z’n kop.  Het verdriet en de zorgen zijn zo groot dat Bekelech depressief wordt. Met het overlijden van haar echtgenoot verliest ze ook de stabiliteit van een huis en veiligheid. Haar vijf volwassen kinderen wonen niet meer in de buurt en hebben weinig te besteden. De zorg voor hun moeder op zich nemen lukt hun niet.

Afhankelijk
Zonder de zorg en bescherming van haar man is Bekelech aangewezen op anderen die haar willen helpen. Wanneer ze wordt opgenomen in het ouderenproject valt er een last van haar schouders. ‘Ik hoefde me niet langer zorgen te maken over het eten of over de medicijnen die ik moest nemen.’ De zorg en aandacht van de lokale medewerkers helpen Bekelech weer op te bloeien.

Bruiloftszaal
Bekelech en de andere ouderen uit het project ontmoeten elkaar regelmatig. Een van die ontmoetingen is de wekelijkse koffieceremonie, een belangrijke traditie in Ethiopië. Deze ontmoeting is voor de ouderen een gezellig en waardevol hoogtepunt. Bekelech is erg blij met de aandacht die de ouderen krijgen. ‘We worden niet zomaar in een eetschuur ontvangen, het is eerder een bruiloftszaal!’

Het ouderenproject wordt door veel mensen in Shashemene gedragen. De lokale bank, verschillende kerken en veel vrijwilligers zorgen samen voor de ouderen van Shashemene. Naast materiële ondersteuning zijn de momenten samen en de aandacht en liefde van de medewerkers een heel belangrijk onderdeel van het werk.

‘Ik voel me niet langer een oude vrouw’, zegt de 70-jarige Bekelech uit Ethiopië. De twinkeling in haar ogen laat zien dat ze gelukkig en tevreden is.  De zorgen over de toekomst zijn weg en haar verdriet heeft een plek gekregen.

Sponsor een Granny

28 juni 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.