Het bieden van noodhulp is een vast onderdeel geworden van ons werk
Al ruim 18 jaar is Attila Daray onze landendirecteur in Roemenië. Waar het Dorcas-kantoor zich normaal gesproken met veel bevlogenheid richt op langdurige ontwikkelingsprojecten met ouderen, gezinnen en Romakinderen, veranderde het werk door het uitbreken van de oorlog in buurland Oekraïne drastisch. Een jaar na het uitbreken van de oorlog blikken we met Attila terug op een bijzonder heftig jaar.
Veranderingen
‘24 februari 2022 – op die dag veranderde alles. Vanaf het eerste begin waren we betrokken bij het ondersteunen van Oekraïense vluchtelingen. Bijna dagelijks had ik contact met vrienden en collega’s in Oekraïne, die niet direct gebombardeerd werden, maar wel veel vluchtelingen opvingen. Het was een ontzettend stressvolle situatie. Niet alleen door de directe bedreiging van de oorlog, maar ook omdat de langetermijnconsequenties nog onbekend waren.
Vrijwel direct voegden we een nieuw onderdeel toe aan ons werk: het bieden van noodhulp. Dat was helemaal nieuw voor ons. Hoewel dit ons de kans gaf om direct mensen in nood te kunnen helpen en nieuwe programma’s te leren, veroorzaakte het ook vertragingen in onze reguliere projecten. Iedereen begreep de unieke situatie en gelukkig kregen we veel steun van onze collega’s uit Nederland. Hierdoor konden we snel handelen en ontstonden er geen grote problemen in bijvoorbeeld onze projecten met ouderen en Roma.
Balans
Het bieden van noodhulp is nu – een jaar later – structureel onderdeel geworden van ons werk, zonder dat het ten koste gaat van onze belangrijke reguliere projecten. We zitten op dit moment in een goede fase, maar het heeft bijna het hele jaar gekost om ons werk weer in evenwicht te krijgen. Er zijn ook momenten geweest dat we mensen moesten teleurstellen of moesten kiezen welke projecten we wel en niet konden uitvoeren. We zijn dan ook dankbaar dat we een aantal nieuwe collega’s mochten aannemen. We hebben mensen aan ons team kunnen toevoegen die zich expliciet bezighouden met noodhulp.
Uitdagingen
Naast de oorlog heeft ook de inflatie een grote impact op ons werk voor dit jaar. Zojuist hoorde ik van een partnerorganisatie dat we op zoek moeten naar alternatieve bronnen of moeten bezuinigen, vanwege de stijgende kosten voor onze projecten met ouderen. De inflatie trekt dus een zware wissel op onze projecten. Dit is een uitdaging maar we moeten creatief zijn, bijvoorbeeld door lokaal voedsel te verzamelen als we het budget voor voedsel niet hebben. Een ander voorbeeld is dat we nu bewust op andere tijden gaan vergaderen, zodat we minder stook- en stroomkosten hebben.
Win-winsituatie
Het opvangen van vluchtelingen heeft soms ook positieve gevolgen voor onze projecten. Zo volgen vluchtelingen nu dezelfde vaktrainingen als de deelnemers in ons Romaprogramma. Een voorbeeld hiervan op de opleiding tot kleermaker. Voor iedereen is dit een win-winsituatie, want gezien de huidige situatie is de verwachting dat de meeste vluchtelingen nog niet terug kunnen.
Scenario’s maken
Het afgelopen jaar hebben we de ontwikkelingen tussen Oekraïne en Rusland steeds nauwlettend in de gaten gehouden. Het is duidelijk dat beide landen zich klaar maken voor een nieuwe fase van de oorlog. We verwachten tijdens die fase ook wel meer vluchtelingen, maar niet meer op zo’n grote schaal als in februari 2022. We hebben al een aantal scenario’s klaarliggen om direct te kunnen handelen als de oorlog verder escaleert.’
Atilla aan de grens van Roemenië-Oekraïne in maart 2022.
23 februari 2023
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.