Haifa: ‘Het verhaal van Abdullah zal mij altijd bijblijven’

‘Naast de vreugde die je krijgt van mensen helpen, vind ik mijn werk ook vaak heftig en emotioneel.’ Dat vertelt Haifa, onze lokale collega in Jemen. ‘Eén verhaal is mij in het bijzonder bijgebleven, namelijk dat van Abdullah. Ik ontmoette hem in een weeshuis en hij brak mijn hart.’

‘Vrede in Jemen – wij dromen ervan en streven ernaar’

Abdullah

‘Een paar jaar terug bezochten we een weeshuis in de stad Shaab. We gingen daarheen om de weeskinderen psychologische ondersteuning te geven. Eén verhaal is mij zeer bijgebleven: dat van Abdullah.’

Abdullah heeft op jonge leeftijd al veel heftige dingen meegemaakt. Zijn ouders zijn gescheiden, en toen de moeder van Abdullah hertrouwde, is hij bij zijn vader ingetrokken. Zijn vader was soldaat en werkte in het leger. Helaas overleed hij op een dag tijdens een gevecht. Zo is Abdullah uiteindelijk in het weeshuis terechtgekomen.

Begeleiding

Door alle traumatische gebeurtenissen leed Abdullah aan een psychologische stoornis. Ook had hij nog erg veel verdriet over het verlies van zijn vader. Haifa: ‘Ik was erg geraakt door het verhaal van Abdullah, en ik bood hem psychologische begeleiding aan.’ Jammer genoeg was Abdullah erg in zichzelf gekeerd en in de sessies wilde hij eigenlijk alleen maar tekenen. Elke keer tekende hij hetzelfde. Een soldaat in het veld en een man op de grond met zijn lichaam vol kogels. Zo uitte hij zijn verdriet over zijn vader. Voor hem was het een goede manier om zijn verdriet een plek te geven.

Na een tijdje ging het praten een beetje beter, en inmiddels zelfs een stuk beter. ‘Abdullah praat met mij over zijn dromen en we discussiëren over van alles en nog wat. Ook zijn cijfers zijn gestegen en hij heeft steeds meer zin in het leven. Later wilt Abdullah graag piloot worden’, aldus Haifa.

Toekomst

‘Wat de toekomst van Jemen ook zal brengen, ik ben er van overtuigd dat als God het wil, de toekomst er mooier uit zal zien. De vrede zal zegevieren en Jemen zal weer het gelukkige land worden dat het was. Wij wensen het, streven ernaar en dromen ervan. Wij allen hopen dat onze wens in vervulling gaat. Als God het wil.’

Haifa werkt sinds 2011 voor hulporganisaties, en sinds 2020 voor Dorcas. ‘Het is werk dat erg goed bij mij past. Door dit werk kan ik uiting geven aan wie ik ben en waar ik voor sta. Van onderwijs tot onderdak, en van materiële steun tot morele steun, ik doe het allemaal heel graag.’

Wil je een bijdrage leveren aan het werk van Haifa en haar collega’s in Jemen? Doneer dan via dorcas.nl/jemen

15 augustus 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.