Granny Desta (101) is nog volop actief in Ethiopische gemeenschap 

Granny Desta is met haar 101 jaar de oudste deelnemer van ons sponsorprogramma in de regio Oromia in Ethiopië. Vanwege haar hoge leeftijd moest ze stoppen met werken. Hierdoor had ze geen geld meer om eten te kopen. Dankzij het sponsorprogramma van Dorcas wordt weer voorzien in haar basisbehoeften. 

Desta is een vriendelijke vrouw, die altijd een lach op haar gezicht heeft en hartelijk is voor iedereen om haar heen. Na het overlijden van haar man verdient ze zelf een inkomen via haar eigen restaurant. Ze staat bekend om het bakken van Enjera, een lokale specialiteit gemaakt van gras. 

Stoppen met werken 

Naarmate ze ouder wordt, gaat het werken haar steeds moeilijker af. Desta krijgt veel hulp van de mensen uit haar buurt en van haar kleinzoon. Uiteindelijk moet ze toch besluiten om te stoppen met werken. Ze komt thuis te zitten; zonder inkomen. Er is geen familie op wie ze terug kan vallen. 

Renovatie huis 

Via via hoort Desta van het sponsorprogramma van Dorcas en ze meldt zich aan. Hierdoor wordt weer voorzien in haar basisbehoeften en heeft Desta geen honger meer. Daarnaast komt ze ook in aanmerking voor het renoveren van haar huis, dat in een slechte staat verkeert. 

Advies aan jongeren 

Andere ouderen uit de gemeenschap zien de positieve verandering in haar leven en vragen Desta hoe ze dat gedaan heeft. Vol trots vertelt ze over het sponsorprogramma. Ook zet de granny zich ondanks haar leeftijd nog volop in voor de gemeenschap. Ze neemt deel aan lokale bijeenkomsten van de overheid, lost geschillen op en geeft jongeren advies. 

06 april 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.