Goede zorg voor moeders en baby’s

De 40-jarige Neema uit Tanzania dacht dat de bevalling ook dit keer goed zou gaan. Al 4 keer eerder beviel ze van een gezonde baby en waren er geen complicaties. Maar nu ging het niet goed. De traditionele vroedvrouwen konden Neema niet helpen. Halsoverkop werd ze opgenomen in de lokale kliniek. Dankzij de professionele hulp werd haar 5e kindje gezond geboren. ‘Zowel mijn baby als ik waren in levensgevaar. Ik ben God dankbaar voor Zijn hulp.’ Nadat ze was opgeknapt, ging Neema terug naar huis, met een gezonde baby en met nieuwe kennis. 

Thuisbevallingen en het risico
Neema is een van de honderden vrouwen in Simanjiro die thuis bevallen en de hulp inroepen van traditionele vroedvrouwen. Dit gebeurt volgens de traditie van de Masai al eeuwen zo. Deze vroedvrouwen hebben vaak niet voldoende kennis om een bevalling te begeleiden wanneer er complicaties zijn. Een gevolg hiervan is dat er veel kinderen bij de geboorte overlijden. Dankzij uitgebreide voorlichting aan (aanstaande) moeders zijn de eerste positieve resultaten al zichtbaar. Steeds meer vrouwen komen naar de kliniek om daar te bevallen. Ook worden de zwangere vrouwen aangespoord om naar de kliniek te gaan voor zwangerschapscontrole. Daarnaast worden de traditionele vroedvrouwen voorgelicht en getraind zodat ze (aanstaande) moeders beter kunnen begeleiden. 

Kennis doorgeven
Inmiddels is Neema opnieuw moeder geworden van een kindje: de baby is geboren in de kliniek. Omdat Neema zelf weet hoe dicht dood en leven bij elkaar liggen, wil ze andere vrouwen en moeders graag helpen. Het is haar droom dat ze de vrouwen in de andere dorpen kan vertellen over wat zij geleerd heeft.

05 september 2018

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.