Gezonder leven met de clean cooking stove
In Tanzania koken de meeste mensen op open houtvuur, vooral op het platteland. Vrouwen en meisjes, die meestal het eten klaarmaken, zijn zo uren bezig met koken. De tijd die dit inneemt kunnen ze niet besteden aan school of werk. Dankzij Dorcas komt daar voor veel mensen verandering in: met de clean cooking stove. Koken gaat niet alleen sneller, het is ook gezonder.
Koken op een open houtvuur kost meer tijd dan mensen in Nederland gewend zijn bij het eten koken; hout sprokkelen, een vuur maken en aanhouden, en dan het eten bereiden. In de regentijd is het nog lastiger omdat de grond om het huis te nat en modderig is om een vuur gaande te krijgen en omdat de regen het vuur dooft. Met de cooking stove is het mogelijk om ook binnen, in huis, eten te koken, vertelt Consolita, en dat is een grote verandering.
Koken zonder brandhout
De clean cooking stove is een rode brander met één pit om op te koken. De stove heeft geen brandhout nodig. Consolita en andere vrouwen zijn dus geen tijd meer kwijt aan het verzamelen van hout of met vuur maken in de regen. De stove brandt op korrels van restmaterialen, ook wel pellets genoemd, die gemakkelijk droog bewaard kunnen worden. In een handomdraai is de brander aangestoken en klaar voor gebruik.
Houtvuur is slecht voor ogen en longen
Nog een belangrijk voordeel van de cooking stove is dat er bij de verbranding van de pellets geen rook ontstaat. Het is dus niet slecht voor de longen en de ogen. Met de stove kun je prima binnen koken zonder dat het huis blauw staat van de rook. Veel vrouwen in Tanzania krijgen na verloop van tijd gezondheidsklachten van de rook van de houtvuren waar ze hun leven lang op koken.
Investering
De stove wordt door veel mensen gezien als een kostbare investering, en de voordelen zijn niet voor iedereen op voorhand duidelijk. Daarom geeft Dorcas voorlichting over het gebruik van de stove. Via het project kunnen mensen in kwetsbare situaties toch een stove en pellets aanschaffen. Soms kan dit op basis van een lening, en ook is het mogelijk om pellets aan te schaffen in ruil voor groen restmateriaal waar de pellets van gemaakt worden.
Tijd overhouden om geld te verdienen
Eén van de projectdeelnemers is Christoffer. Hij begrijpt wel dat mensen tegen de hoge aanschafkosten aanhikken. Hij ziet echter juist ook de financiële voordelen: ‘De mensen vergeten dat je heel veel tijd overhoudt met de stove, doordat je geen hout meer hoeft te zoeken en het koken sneller gaat. Die extra tijd kun je gebruiken voor andere dingen, zoals geld verdienen.’
Wat zijn houtkorrels of pellets?
Houtkorrels, ook wel pellets genoemd, zijn kleine korrels van samengeperst zaagsel en groen restafval. De korrels lijken een beetje op brokjes konijnenvoer. Het zaagsel komt van duurzame houtzagerijen die op deze manier hun restmateriaal kunnen hergebruiken. Het groene restafval is restmateriaal van het land, bijvoorbeeld de stengels van de mais als de oogst is gedaan. Op die manier hoeven er voor het koken op pellets niet speciaal bomen te worden gekapt.
Met uw gift helpt u Dorcas om nog meer mensen een nieuwe kans te geven. Samen zorgen we ervoor dat vrouwen zoals Consolita een betere toekomst opbouwen voor hun gezin en gemeenschap. Helpt u mee? Geef op dorcas.nl/actie/nieuwekans
18 januari 2025
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.