Ferenc (72) uit Oekraïne: ‘Zonder vrede is er voor niemand voorspoed’

Voor de 72-jarige Ferenc is sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne alles anders. Zijn familie is gevlucht en hij moet rondkomen van een klein pensioen, terwijl de prijzen enorm zijn gestegen. Ferenc zit niet bij de pakken neer en probeert met de verkoop van walnoten zijn inkomsten te verhogen.

Ferenc woont tot hun overlijden samen met zijn ouders in het ouderlijk huis in het westen van Oekraïne, dicht bij de grens met Hongarije. De 72-jarige heeft bijna geen familie, alleen 2 neefjes die hem regelmatig komen bezoeken.

Geen fruit

Dan breekt de oorlog uit en verandert alles voor Ferenc. Zijn neefjes willen niet in dienst en vluchten het land uit. Ferenc blijft alleen achter. Zijn levensomstandigheden verslechteren ook. Hij moet rondkomen van een pensioen van 52 euro per maand en kan door de inflatie en prijsstijgingen minder eten kopen. ‘Ik vind het vooral jammer dat ik geen geld meer heb voor fruit.’

Kachel

Ferenc wordt geholpen met extra eten en hygiënematerialen via het Dorcas-project Adopt a granny. Zo heeft hij voldoende om van te leven. Toch maakt hij zich zorgen over de komende winterperiode. Hij is bang dat hij de kosten voor het verwarmen van zijn huis niet kan betalen. Hij heeft een kleine elektrische kachel. Daarmee kan hij 1 kleine kamer verwarmen. Als hij in zijn huis bijvoorbeeld naar de keuken moet, dan neemt hij de kachel mee, zodat hij het niet koud krijgt.

Walnotenboom

In de winterperiode moet Ferenc maandelijks zo’n 30 euro betalen voor alleen al de elektriciteit voor zijn kachel. Er blijft dan nauwelijks geld over. Maar de 72-jarige klaagt niet en blijft vol goede moed. In zijn tuin staat een walnotenboom. De noten verkoopt hij en van de opbrengst wil hij een boiler kopen, die met hout wordt gestookt.

Vrede en rust

De komende kerst wordt voor Ferenc anders dan andere jaren. Normaal gesproken komen zijn neefjes altijd op bezoek om hem een gelukkig kerstfeest te wensen. Dat zit er dit jaar niet in. De Oekraïner hoeft geen cadeaus voor kerst, maar hij heeft wel 2 andere wensen. ‘Ik wil alleen maar vrede en rust. Zonder vrede is er voor niemand voorspoed.’

15 november 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.