De grootste wens van granny Rozalia (85) is vrede 

Haar familie is vanwege de oorlog gevlucht naar het buitenland. Haar man is enkele jaren geleden overleden. De 85-jarige granny Rozalia uit Oekraïne is alleen achtergebleven. Toch kijkt ze hoopvol naar de toekomst. Het is haar wens dat het weer vrede wordt in Oekraïne zodat ze – net als vorig jaar – samen met haar familie kerst kan vieren. 

De koude wintermaanden zijn aangebroken. Granny Rozalia maakt zich zorgen of ze de rekeningen wel kan betalen. In huis heeft ze een oud verwarmingssysteem, waardoor ze meer gas gebruikt dan nodig. Daarnaast heeft ze verschillende gezondheidsproblemen. Hierdoor gaat een groot deel van haar kleine pensioen op aan het kopen van medicijnen. ‘Ik maak me zorgen over hoe het allemaal moet, maar ik vertrouw op God dat het uiteindelijk wel goed zal komen.’ 

Kussens maken 
Via het Dorcas-project Adopt a granny wordt Rozalia ondersteund in haar levensonderhoud. Ze ontvangt voedsel en medicijnen. Daarnaast vult ze zelf haar inkomen aan door het maken en verkopen van textielproducten in haar naaiatelier. Zo maakt ze bijvoorbeeld kussens van oude kleding en restjes stof. 

Gevlucht naar Hongarije 
De oorlog in Oekraïne is de 2e oorlog die de 85-jarige granny Rozalia meemaakt in haar leven. Haar zoons zijn een paar jaar geleden voor werk verhuisd naar Hongarije. Na het uitbreken van de oorlog zijn ook haar kleinkinderen naar het buitenland gevlucht. Haar familie kan voorlopig niet terugkeren vanwege de dienstplicht. 

‘Ik wil graag kerst met mijn familie vieren’ 

Granny Rozalia

Versierde boom 
Vorig jaar vierde Rozalia nog vredig kerst met haar familie. Haar ogen beginnen te stralen als ze hieraan terugdenkt. Een van de hoogtepunten was het versieren van een grote boom, samen met haar kinderen en kleinkinderen.  

Dit jaar viert ze kerst zonder boom en waarschijnlijk ook zonder haar familie. ‘Ik ben al oud en heb waarschijnlijk niet veel jaren meer te leven. Ik zou graag mijn familie nog ontmoeten en samen kerst vieren. Daarom is het mijn grote wens dat het weer vrede wordt.’ 

15 november 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.