Nieuwe moed dankzij sponsorprogramma

Als kwetsbare wees werd Aster uit Ethiopië verkracht. Na de geboorte van haar dochter belandde ze in de prostitutie. Haar toekomst leek uitzichtloos; ze zag het somber in en werd depressief. Tot haar dochtertje de kans kreeg om deel te nemen aan het sponsorprogramma van Dorcas. Aster kwam in contact met de zelfhulpgroep van Dorcas en wist uiteindelijk uit het diepe dal te klimmen.

Aster groeit op in een van de armste families in een buitenwijk van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Haar familie verdient zo weinig dat Aster niet naar school kan gaan. Op haar 16e sterven haar beide ouders aan het hiv-virus. Ze blijft alleen achter.

Hulp in de huishouding

Aster probeert wat geld te verdienen door in de bouw te werken. Het werk is loodzwaar. Elke dag gaat ze doodmoe naar huis. Tot ze via de bouw in contact komt met een makelaar. Hij biedt haar een baan aan als hulp in de huishouding. Ze doet haar werk goed en krijgt steeds meer taken. Ze wast de kleding, maakt schoon en zorgt voor het eten. Tussen het werk door heeft ze genoeg tijd om uit te rusten. Af en toe heeft ze zelfs wat vrije tijd.

Op een dag slaat het noodlot toe. Ze is alleen in huis en wordt verkracht door haar baas. Aster raakt zwanger. Haar baas dwingt haar om niets te zeggen over de verkrachting. Ze stopt met haar werk en vertrekt. Ze is dakloos als ze bevalt van een prachtige dochter, Mahlet.

Aster kan ondanks haar mooie baby niet genieten van het leven. Ze wordt depressief. Samen met Mahlet zwerft ze door de straten van Addis Abeba en bedelt om geld. Ze leeft van de voedselresten die hotels weggooien. Op een gegeven moment ziet Aster alleen nog maar de prostitutie als kans om geld te verdienen. Met meerdere mensen huurt ze een huis. Daar hebben ze in elk geval een slaapplek: samen op een klein matras op de grond. ’s Avonds laat ze haar baby achter en gaat ze de straat op om als prostituee te werken. Midden in de nacht komt ze pas weer thuis – als ze geluk heeft met wat geld.

Nieuwe toekomst

Haar uitzichtloze situatie verandert als de 5-jarige Mahlet wordt opgenomen in het sponsorprogramma van Dorcas. Aster staat dan net voor een moeilijke keuze. In de hoop op een betere toekomst voor haar dochter overweegt ze haar af te staan voor adoptie. Ze wil dat eigenlijk niet, maar uit angst voor de onzekere toekomst neigt ze er toch naar dit te doen. De medewerkers van het sponsorprogramma stimuleren haar om haar dochter bij zich te houden en moedigen haar aan om haar leven te veranderen.

Aster komt bij de zelfhulpgroep van Dorcas terecht. Hier doet ze sociale contacten op en kan ze praten over haar problemen. Ook krijgt ze een klein bedrag voor haar levensonderhoud en volgt ze vaardigheids- en beroepstrainingen. De aanmoediging en de liefde van de medewerkers en de groepsleden helpen Aster om weer nieuwe levensmoed te vinden.

Het lukt haar om haar leven weer op te bouwen: Mahlet gaat nu samen met vrienden gewoon naar school en Aster verdient haar geld op een eervolle manier. Ze heeft weer zin in het leven. Met passie en veel motivatie blijft ze werken aan een betere toekomst voor zichzelf en haar dochter.

07 januari 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.