Een nieuw begin voor Bernard uit Kenia

‘Welkom op mijn boerderij. Ik ben Bernard Mutisya, 79 jaar oud en lid van de Farmer Field School in Kenia. Ik ben gezegend met zeven kinderen: zes dochters en een zoon. We hebben ook kleinkinderen’, zegt de bejaarde man terwijl hij zich op zijn boerderij aan ons voorstelt. 

‘Vroeger hield ik vijf inheemse koeien die elk twee liter melk per dag produceerden en verbouwde ik enkele voedselgewassen zoals maïs. Maar mijn voedselgewassen mislukten geregeld door de ernstige droogte. Toen ik via het project trainingen kreeg over gecommercialiseerde weide- en melkveehouderij, heb ik 2 hectare grond apart gezet om te gebruiken als weiland’, vertelt Bernard.    

Andere koeien

‘Ik verkocht de inheemse koeien en kocht drie Ayrshire-raskoeien. Ons bedrijf breidde uit dankzij de trainingen en uitbreidingsopties die we kregen. Momenteel hebben we 30 hectare met gras dat bestand is tegen droogte, 3 hectare Brachiaria, en 2 hectare Napier. De irrigatie van deze twee grassoorten komt van de Athi-rivier. We produceerden 21 ton kuilvoer van de Brachiaria om onze melkkoeien te voeden tijdens het droge seizoen.’ 

‘We hebben in totaal twintig koeien waarvan er zeven melk geven, vier kalven en negen vaarzen’, vertelt Bernards vrouw Philomena. ‘Momenteel produceren we dagelijks meer dan 50 liter melk. Tegen de huidige prijs verdien ik minstens Ksh.75.000 per maand aan de verkoop van verse melk aan de coöperatieve vennootschap’, zegt Bernard. 

Yoghurt en mala

‘We zijn Dorcas dankbaar voor de steun voor de installatie van een miniverwerkingsfabriek bij Kitise Farmers’ Cooperative Society die een markt voor onze melk heeft gecreëerd. De melk wordt verwerkt tot Yoghurt en Mala (Kweekmelk). Dit heeft ons enorm gemotiveerd om meer te investeren in zuivel’, aldus Bernard. 

‘Over mijn plannen: ik zou graag een meer ontwikkeld melkveebedrijf willen hebben dat gemechaniseerd is en in staat is om zelfgemaakte supplementen te produceren, waaronder zuivelmeel, maïskiemen en maïszemelen. Ik zou ook graag meer weiland hebben, mijn melkrassen verbeteren en een gekwalificeerde dierenarts op mijn boerderij inhuren omdat ik nu weet waar ik de melk kan verkopen.  

14 april 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.