‘Een glimlach toveren op het gezicht van een kind, dat geeft mij hoop’

Anthony (22) is met zijn jeugdig enthousiasme een geliefd medewerker van het Dorcas-activiteitencentrum in Beiroet. Anthony was zelf niet in de havenstad op de dag van de explosie. Maar de gebeurtenis maakte diepe indruk op hem. ‘De explosie heeft mij in het hart geraakt, en ik draag het elke dag met mij mee. Het is moeilijk om mijn stad zo te zien lijden, en alle verhalen te horen van mensen die geliefden zijn verloren, of hun huis of baan.’

Grote psychische nood
Toen hij hoorde dat er medewerkers nodig waren voor activiteiten met kinderen en jongeren, meldde hij zich aan. ‘Ik wilde mij graag inzetten voor de slachtoffers van de explosie.’ Anthony heeft een achtergrond in sociaal werk en als animator. Toen hij bij Dorcas begon, kreeg hij eerst een training specifiek gericht op de gevolgen van de explosie, en hoe kinderen en tieners daar mee om kunnen gaan.

Psychosociale hulp is hard nodig na de traumatische gebeurtenis in augustus. De psychische gevolgen van de explosie zijn groot. Mensen verloren familieleden, vrienden, collega’s, buurtgenoten. Huizen, winkels en bedrijven raakten beschadigd. Veel mensen hebben angst- en paniekklachten en slapen ’s nachts slecht. Kinderen ervaren dezelfde klachten.

Speltherapie bij traumaverwerking
Anthony verzorgt de psychosociale lessen voor kinderen en tieners op het activiteitencentrum van Dorcas in Beiroet. 8 sessies geeft hij per groep. De gebeurtenis is nu enkele maanden geleden. Kinderen zijn nog verdrietig en angstig, zegt Anthony. De eerste sessie gaat het dan ook specifiek over de explosie, en hoe dit kinderen geraakt heeft. ‘De reacties van kinderen waren verschillend. Sommige kinderen beginnen te huilen, bij anderen merk je dat ze zich terugtrekken. Voor hen is het moeilijk om te praten. Daarom maken we gebruik van verschillende spelvormen.’

Zo ook deze middag. Anthony deelt ballonnen uit, waar hij verschillende oefeningen mee doet. Bij een van de oefeningen laat hij kinderen 3 prioriteiten op ballonnen zetten. Vervolgens proberen de kinderen deze 3 ballonnen tegelijk in de lucht te houden. Dit blijkt alleen te lukken als ze hulp vragen aan een ander kind uit de groep, of als ze de 3 ballonnen aan elkaar vastmaken. Anthony praat vervolgens met de tieners door over slimme oplossingen vinden om met stress om te gaan.

Angstige blik verdwijnt
Het werk ligt gevoelig, zegt de medewerker van Dorcas. ‘Ik zie angst in de ogen van de kinderen, of het verdriet. Ik ben dan voorzichtig met doorvragen, bang dat het herinneringen oproept die hen pijn doen. Hij ziet vooruitgang in de sessies. Na de tweede sessie merk ik dat kinderen losser worden, dan zie ik hoop terugkomen in hun ogen, en verdwijnt de angstige blik die ik eerst zag.’

Veel kinderen in zijn groep zijn Syrisch. ‘Bij hen komen niet alleen de gevolgen van de explosie naar boven, maar ook de gebeurtenissen in Syrië, het geluid van bommen, de angst, de onzekerheid.’ Anthony liet de kinderen tekeningen maken en veel kinderen tekenden hun huis of de oorlog in Syrië.

Gelach van kinderen
Kinderen en tieners hebben de behoefte om blij te zijn, om lol te hebben, constateert de sociaal werker. ‘Vorige week vroeg ik aan een groep aan het einde van een sessie: wat voelen jullie nu? Een van de kinderen zei: ‘Ik ben voor de eerste keer sinds de explosie blij.’ Tijdens de spelletjes hoor ik het gelach van de kinderen. Dat maakt me blij, ik voel me gezegend dat ik dit werk mag doen. Een glimlach toveren op het gezicht toveren van een kind, dat geeft mij hoop.’

Missie
Anthony wil dit werk blijven doen. Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten het land verlaten door de economische situatie en het weinige perspectief op de arbeidsmarkt, kiest hij ervoor in Libanon te blijven. Anthony kreeg een baan aangeboden op een universiteit in Parijs, maar sloeg het aanbod af. ‘Ik heb een missie om mijn land te helpen.’

Dorcas helpt al 40 jaar de meeste kwetsbare mensen, zoals de kinderen in Beiroet. Steun ons werk met een gift, zodat wij er kunnen zijn voor mensen in nood.

04 december 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.