Een beter inkomen én meer zelfvertrouwen voor weduwe Darura uit Ethiopië

‘Ik voelde mij een nietsnut nadat we gevlucht waren voor het geweld en alles waren kwijtgeraakt. Door een eigen bedrijf te starten en zelf een inkomen te verdienen is dat veranderd. Ik voel me weer waardevol.’ De Ethiopische Darura (57) is na een leven vol tegenslagen dankzij het project van de Self-help Groups (SHG – zelfhulpgroepen) helemaal opgebloeid. Ze is nu een sterke, sociale vrouw die zelf voor haar 10 familieleden zorgt.

Darura woont met haar 7 kinderen, bejaarde moeder en 2 nichten in Bundakaran; een dorp in het zuidoosten van Ethiopië. Ze is hier een paar jaar geleden naartoe gevlucht uit de regio Somalië, toen daar gewelddadige conflicten uitbraken. Hierbij kwam haar man om het leven.

Zwaar werk

In haar nieuwe woonplaats gaat Darura niet bij de pakken neerzitten. Ze gaat aan de slag en verzamelt takken voor brandhout en maakt houtskool. Die verkoopt ze vervolgens op de lokale markt. Voor vrouwen is dit werk eigenlijk te zwaar en te gevaarlijk, maar Darura heeft geen keus. De levensomstandigheden van de familie zijn slecht. Ze wonen in een hut van gras en takken en hebben nauwelijks voldoende te eten.

Zelfhulpgroepen

Dat verandert als de Ethiopische in aanraking komt met het project van zelfhulpgroepen van Dorcas. ‘Ik had al eens eerder kennisgemaakt met Dorcas toen zij waterfilters uitdeelden in ons dorp. In dit nieuwe project was ik ook wel geïnteresseerd en ik besloot me aan te sluiten bij een groep bij mij in de buurt. Ik hoopte dat hierdoor het leven van mijn familie en mij beter zou worden.’

Darura Ethiopië zelfhulpgroepen Dorcas

Trainingen

Als lid van de groep volgt Darura trainingen, onder andere op het gebied van bedrijfsontwikkeling en levensvaardigheden. Ze vraagt een lening aan bij de bank en begint met dit geld haar eigen winkel en handel in geiten. ‘Vanuit de groep ontving ik veel steun. Ik werd bijvoorbeeld aangemoedigd om te sparen, zodat ik mijn bedrijf steeds verder kon uitbreiden. Ook hadden ze vertrouwen in mijn kunnen. Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen.’

Goedlopend bedrijf

Het bedrijf van Darura draait goed en ze verdient voldoende om haar familie te onderhouden. De hut waar ze wonen wordt opgeknapt en 3 keer per dag is er een maaltijd voor alle gezinsleden. ‘Ik ben een erg blije vrouw. Mijn kinderen hebben de mogelijkheid om naar school te gaan. Bovendien lukt het me om zonder al te veel moeite de kosten voor medische behandelingen van mijn familieleden te betalen’, vertelt Darura met een grote glimlach op haar gezicht.

Eerlijke vrouw

De Ethiopische staat in haar dorp goed bekend. De mensen vinden haar een eerlijke, sociale en hardwerkende vrouw. Darura is een voorbeeld voor andere kwetsbare families. Ze krijgt regelmatig de vraag hoe ze haar problemen heeft overwonnen. Dan vertelt ze haar dorpsgenoten over het project en moedigt hen aan om ook trainingen te gaan volgen.

Haar bedrijf draait goed en Darura heeft volop plannen voor de toekomst. ‘Ik ga eerst de lening terugbetalen aan de bank. Daarna kan ik een nieuwe lening afsluiten, zodat ik mijn bedrijf nog verder kan ontwikkelen.’

20 mei 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.