Dutch Relief Alliance start noodhulpverlening in Oekraïne

Het geweld in Oekraïne brengt honderdduizenden inwoners van Oekraïne in levensgevaar. De oorlog verwoest huizen en trekt families uit elkaar, en allerlei essentiële voorzieningen zijn onherroepelijk beschadigd. Het conflict heeft al duizenden slachtoffers gemaakt.

Honderdduizende mensen zitten vast in steden zonder voedsel, water, stroom of gezondheidszorg. Oekraïners slaan massaal op de vlucht. Er is sprake van grootschalige ontheemding; meer dan 2 miljoen mensen zijn sinds de uitbraak van de oorlog naar buurlanden gevlucht. Daar kunnen naar verwachting van de VN nog wel 2 miljoen mensen bij komen.

Acute Joint Response Oekraïne

Om de situatie te helpen verlichten is de Dutch Relief Alliance (DRA) een zogenoemde Acute Joint Response gestart. Deze Joint Response is in Oekraïne opgezet om urgente humanitaire hulp te verlenen aan slachtoffers en gemeenschappen die gevluchte mensen opvangen. De Joint Response – onder leiding van Dorcas in samenwerking met Cordaid en Save the Children – verzorgt voedselhulp en verstrekt tijdelijke opvang, watertoevoer en hygiënepakketen in regio’s in en rondom Poltava, Ternopil, Kyiv, Ivano-Frankivsk, Transkarpathië en Zaporizja.

De DRA helpt de komende 6 maanden de opvang van slachtoffers te verbeteren door matrassen, dekens en kookgerei te leveren voor tijdelijke opvanglocaties. De DRA verleent ook psychosociale steun en mentale gezondheidszorg om Oekraïners te helpen omgaan met de stress en trauma’s die het conflict veroorzaken. Centraal in de Joint Response staan kwetsbare mensen, zoals mensen met een handicap, ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. Kwetsbare families worden geholpen om gepaste zorg te vinden.

Flexibele, onmiddellijke respons

De snelle start van de DRA-respons in Oekraïne is mogelijk door het partnerschap met en de financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de hulpverlening werken de betrokken DRA-leden nauw samen met lokale partnerorganisaties in Oekraïne.

Over de Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance is een alliantie van 14 hulporganisaties voor gezamenlijke noodhulpacties. De DRA wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en bestaat uit: CARE Nederland; Cordaid; Dorcas; Oxfam Novib; Plan International; Help a Child; Save the Children; SOS Children’s Villages The Netherlands; Stichting Vluchteling; Tearfund NL; Terre des Hommes; War Child; World Vision en ZOA.

15 maart 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.