Zandkoekjes bakken voor Oekraïne

‘Als ik het te druk heb, maakt mijn moeder alvast het deeg zodat ik de koekjes kan gaan bakken zodra ik eraan toekom.’

Ilona van Wingerden

‘Mensen in mijn omgeving blij maken met lekkere zandkoekjes en tegelijk iets bijdragen aan het goede doel, dat vind ik mooi om te doen.’ Ilona van Wingerden heeft al 3 kilo hartjeskoekjes verkocht voor de Dorcas-actie Hart voor Oekraïne. ‘En ik ben van plan ermee door te gaan zolang de hulp nodig is.’

Ilona is actief betrokken bij het Dorcas Handwerkatelier, waarvan de creatieve deelnemers regelmatig allerlei werkstukken maken en verkopen voor het werk van Dorcas. ‘Ik vind het leuk dat de mensen die mijn koekjes kopen iets terugkrijgen voor hun geld – dat is net anders dan alleen doneren. Bovendien kunnen die koekjes ook weer aanleiding geven voor gesprekken, als de koper ze uitdeelt en vertelt waar ze vandaan komen.’

Handwerkatelier

Ilona zag de actie Hart voor Oekraïne op de Facebookgroep van het handwerkatelier. ‘Soms bak ik samen met mijn moeder, maar de verkoop van de hartjeskoekjes heb ik zelf opgezet. Wel helpt mijn moeder me als ik het druk heb met mijn werk: dan maakt zij alvast het deeg zodat het kan opstijven in de koelkast, en dan kan ik gaan bakken zodra ik eraan toekom.’

Ilona aan het bakken

Ingrediënten zelf betalen

Ilona betaalt de ingrediënten zelf en doneert de volledige opbrengst van de verkoop voor de hulp aan Oekraïne. ‘Dat is mijn eigen bijdrage aan de noodhulp. Ik bied de koekjes aan via Facebook en Instagram en krijg dan bestellingen van familie, vrienden en mensen van de kerk. Een van de bestellingen kwam van iemand die ik niet kende, maar die mijn oproep bij het handwerkatelier zag. Ze woont een wijk verderop, dus ik breng ze straks even langs. Een andere mevrouw bestelde koekjes voor de koffieochtend van de kerk – dat vond ik ook een leuk gebaar.’

Gewoon beginnen

‘Ik ben best veel op reis geweest en doe graag iets voor mijn medemens in nood’, vertelt ze. ‘Zo ben ik een keer met Dorcas naar Ethiopië geweest en heb ik de projecten daar zelf kunnen zien. Ik weet dus dat de organisatie goed werk doet en dat stimuleert mij extra om mijn steentje bij te dragen. Ik wil andere mensen ook graag aanmoedigen om dat te doen. Toen ik met de koekjes begon, wist ik niet of het zou aanslaan. Maar al had ik 2 zakjes verkocht, dan had ik toch 10 euro verdiend. Alle beetjes helpen, dus ik zou zeggen: begin gewoon!’

15 maart 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.