Duizendpoot Letty krijgt lintje voor al haar Dorcas-vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Letty van der Lit uit Barneveld ontving afgelopen voorjaar totaal onverwacht een lintje voor haar inzet voor Dorcas. Letty kun je met recht een duizendpoot noemen. Niets was haar te gek. Haar kinderen weten niet beter dan dat hun moeder actief is voor Dorcas.

Een aantal jaren lang is Letty waarnemend hoofd van de kinderafdeling in het ziekenhuis. Als ze door fysieke ongemakken moet stoppen, beseft Letty dat ze van God talenten heeft gekregen, die ze ook buiten het ziekenhuis kan inzetten. Ze kan goed organiseren, het overzicht bewaren en leiding geven. Daarnaast is ze begaan met de mensen om haar heen. Omdat Letty al van jongs af aan geraakt wordt door ontwikkelingswerk besluit ze dat dit de richting wordt waarin ze iets voor de ander wil gaan betekenen. ‘Alsof God dit van me vroeg’, vertelt ze.

Het gezicht van Dorcas

En zo ontpopt Letty zich als hét gezicht van Dorcas in Barneveld. Ze wordt coördinator van de vrijwilligers van het kledingdepot, contactpersoon voor Dorcas in de BWO (Barneveldse Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking) en organisator van meerdere acties zoals de Dorcas Voedselacties in verschillende winkels tegelijk, verdubbelacties van de gemeente Barneveld, kerstacties vanuit De Ark, de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte en ga zo maar door. Letty deinst nergens voor terug.

Letty in 2014 voor de vrachtwagen van de Dorcas Voedselactie

Ook haar dochter Jeannette wordt behept met het ‘virus’. Zij zet veel voor haar moeder in de startblokken, onder andere voor de Dorcas Voedselactie en de huis-aan-huiscollecte. Jeannette helpt daarnaast met het computerwerk, zoals bijvoorbeeld het controleren van persberichten en het maken van posters. De twee zonen van Letty helpen ook af en toe mee. Ze sjouwen, chaufferen en ondersteunen bij problemen met het computerwerk. Rijk, de man van Letty, is actief als vrijwilliger voor andere organisaties. En bovenop al dat vrijwilligerswerk zijn Letty en haar man ook nog mantelzorger voor hun (schoon)moeder.

Een onverwacht compliment

Het krijgen van een lintje kwam totaal onverwacht voor Letty. Dochter Jeannette had in het geheim haar beide ouders opgegeven. Ieder voor hun eigen inzet. Letty ging ervan uit dat ze voor haar man naar het feest van de lintjesregen gaat. Maar toen riep de burgemeester ook háár op het podium. Letty: ‘Wat een feestelijke dag werd dat. En niet alleen die dag, ook nog weken daarna. Steeds deed zich iets voor waardoor ik werd herinnerd aan het krijgen van het lintje. Heel bijzonder.’

Vrijwilliger Letty en haar man Rijk met hun lintje
Letty en haar man Rijk hebben allebei een lintje gekregen

Slotakkoord

Nu moet Letty het meeste werk helaas uit handen gaan geven. Haar lichamelijke toestand laat het haar niet meer toe die duizendpoot te zijn. ‘Mijn geest kan nog van alles, maar mijn lichaam weerhoudt me daarvan. Heel erg jammer.’ Dit lintje lijkt een slotakkoord te zijn voor Letty.

Wel wil Letty nog betrokken blijven. De passie voor Dorcas stroomt nog steeds door haar bloed. Gelukkig zijn er twee even enthousiaste vrouwen die Letty kunnen ontlasten en een aantal zaken kunnen en willen overnemen. ‘Gelukkig hebben zij dezelfde passie voor Dorcas, daardoor is het fijn om het over te kunnen overgeven.’

Waardering

‘Het lintje mag alleen op een cocktailjurkje gedragen worden, maar ik houd meer van een makkelijke broek. Dus het lintje ligt veilig in een mooi doosje’, vertelt Letty. Wat overblijft is vooral het gevoel van waardering. Dat doet haar enorm goed. Ook al zegt ze er uitdrukkelijk bij dat ze dit werk echt voor de Here heeft gedaan.

  • Wil je ook vrijwilliger worden voor Dorcas en zo een bijdrage leveren voor mensen in nood? Kijk dan op vrijwilligvoordorcas.nl welke mogelijkheden er zijn.

20 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.