Droogte oorzaak mislukken oogsten van Keniaanse Malich 

Door de jarenlange droogte in het zuiden van Kenia stierven bijna al zijn koeien en mislukten de oogsten. De Keniaanse Malich moest zich in de schulden steken om toch elke dag voor ten minste één maaltijd voor zijn gezin te kunnen zorgen. Dankzij het project Multiple Purpose Cash van Dorcas heeft Malich weer geld om eten te kopen en heeft hij weer hoop voor de toekomst. 

Malich en zijn vrouw Halima wonen samen met hun vier kinderen in Gimble, een plaats in het noorden van Kenia. Ze hebben een goed leven en verdienen voldoende inkomen met hun vee- en akkerboerderij. Malich heeft dertig koeien en verbouwen verschillende gewassen, zoals mais, bonen en andere groenten. Ook hebben ze bijen voor de honingproductie.  

Het gezin eet zelf eerst van de opbrengst van hun boerderij, wat over is wordt verkocht op de markt. ‘We ruilen op de markt producten tegen andere producten of we verkopen het. Het lukt ons op deze manier zelfs om wat te sparen’, vertelt Malich. 

Geen regen

Dan slaat het noodlot toe. Jarenlang valt er geen regen in het gebied waar Malich woont. De oogsten mislukken door het gebrek aan water. Ook voor zijn koeien is er nauwelijks voldoende drinken en er groeit geen gras meer. ‘Van de dertig koeien heb ik er nu nog maar vijf over. Drie daarvan produceren slechts één liter melk per dag.’ 

Droogte in Kenia
De impact van de droogte op het land van Malich

Zijn spaargeld heeft Malich hard nodig om ervoor te zorgen dat zijn vrouw en kinderen elke dag ten minste nog één maaltijd hebben. Als zijn spaargeld op is, leent hij geld van familie om toch eten te kunnen kopen voor zijn gezin. 

Contant geld

Malich komt in contact met het project Multiple Purpose Cash van Dorcas. Deelnemers aan dit project krijgen contant geld en mogen zelf beslissen waar ze het aan besteden. Zo kunnen ze datgene kopen waar ze ook echt behoefte aan hebben. 

Voor Malich is het een grote opluchting dat hij steun krijgt via dit project. Hij kan hierdoor weer voedsel kopen voor zijn familie. ‘We hebben onder andere rijst, suiker, meel, groenten en mais gekocht. Hiervan kunnen we zeker een maand leven. Ook heb ik wat schulden kunnen afbetalen. Dankzij deze steun heb ik weer hoop voor de toekomst gekregen.’ 

Klimaatverandering

De gemeenschap waar Malich woont, bestaat uit hardwerkende boeren. Het land is in principe erg vruchtbaar en geeft goede oogsten. Het enige nadeel is dat de boeren afhankelijk zijn van regen. Vanwege klimaatverandering is het weer grilliger en zijn er meer langdurige periodes van droogte. Het is daarom belangrijk dat boeren hun manier van werken veranderen, zodat ze niet afhankelijk zijn van regen. Dorcas wil boeren trainen op het gebied van irrigatie en helpen bij het boren en aanleggen van irrigatiesystemen. Door een irrigatiesysteem aan te leggen is de gemeenschap voortaan in staat om te zorgen voor voldoende voedsel in alle seizoenen. 

20 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.