Dorcas Winkel Andijk: ‘Een reis door het jaar 2020’

‘Hartelijk welkom bij ons verhaal.’ Zo begint voorzitter Greet Mizrahi van Dorcas Winkel Andijk haar terugblik op een turbulente tijd.

‘We hadden een enorm druk jaar. In de eerste plaats natuurlijk door de bouw van een prachtige nieuwe winkel en de daarbij behorende verhuizing. We vertrokken uit een enorm grote loods en winkel naar een grotere winkel met een veel kleiner magazijn. Voordat corona begon, hadden we al een flinke krimp doorgemaakt. De loodsen 4 en 5 werden toen alvast door de nieuwe eigenaar in gebruik genomen, waardoor we plotseling zonder uitgang zaten. Er werd een stuk van de winkel afgesnoept en een sluis gebouwd, waardoor we toch weer naar buiten konden met de heftruck.

En toen kwam corona. Ja, wat nu? We hadden maar één deur in de oude winkel, die zowel de in- als uitgang was. Dat werd heel lastig met de 1,5 meter-regel. We hebben toen de uitgang verplaatst via de kantoren. Het was niet ideaal, maar goed, we konden verder.

Op sommige plaatsen moesten winkels sluiten in verband met corona, maar bij ons ging het heel lang goed en konden we gewoon doorgaan. Wel met minder klanten. Er mochten slechts 20 mensen tegelijk naar binnen. Even moesten ook wij sluiten maar op 2 juni gingen we weer open.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

De verhuizing kwam ondertussen steeds dichterbij en op 5 september konden we beginnen met de inrichting van de nieuwe winkel. Een prachtige grote hal. Geweldig, maar… o help!… met allemaal kunststof wanden. Zó lelijk! Wat nu? We bedachten deze oplossing: we hebben allerlei hoeken van de winkel bekleed met steigerhout.

Wat een geluk dat we een ‘buurman bouwbedrijf’ hebben. Daar konden we voor een heel mooi speciaal prijsje een paar honderd steigerplanken kopen. En we hadden het geluk dat er een nieuwe vrijwilliger in de groep kwam, die ook nog eens timmerman was en heel veel connecties heeft in het dorp. Hij timmerde er lustig op los, niets was te gek. Een kast voor wol? Ja hoor, dat kan. Kamertjes? Ja hoor, ook dat kan. Verzin het en Peter maakt het.

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Klussers Peter (links) en Kor, ook wel ‘Buurman en Buurman’ genoemd.

De precieze datum weet ik niet meer, maar ergens in november gingen we open. Zonder bombarie en tamtam, want dat zou te veel mensen trekken. Zo jammer! Maar desondanks toch een geweldige opkomst en een superomzet. Net toen iedereen alles een beetje begon te snappen, werd het 10 december en moesten we wederom de deuren sluiten.

Nu doen we wat alle winkels doen: we houden de boel op orde en proberen wat op Facebook te verkopen. En ja, dat lukt. Een van onze jongste vrijwilligers heeft alle winterartikelen zoals schaatsen, skipakken, dikke laarzen, wanten, mutsen en sjaals op haar Facebookpagina gezet, en binnen 24 uur was ze uitverkocht. Nou, dat geeft de burger weer moed.

We hopen dat als corona over is, we jullie allemaal een keer zullen ontmoeten in onze supermooie spiksplinternieuwe winkel.’

18 februari 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.