Deze Ethiopiërs runnen nu hun eigen succesvolle bedrijf

De werkloosheid is groot in Ethiopië. Doordat het land dichtbevolkt is, zijn er maar weinig banen. Hierdoor hebben velen geen inkomen. Dorcas helpt mensen in Ethiopië met het runnen van hun eigen bedrijf. We geven ze tips en tricks en soms ook materiële steun. Na een training weten ze hoe ze moeten omgaan met klanten en hebben ze een goed overzicht over hun financiën.

Aster en Lataf

‘Vroeger hadden we niet veel. We kregen een beetje geld, maar dat moesten we verdelen over 5 personen. We hadden wel wat gespaard. Daarmee konden we ons eigen bedrijfje opstarten.

Samen met onze vrienden verkochten we eten en koffie aan buurtbewoners. Nadat Dorcas ons geleerd had hoe je een bedrijf moet runnen, konden we de zaak uitbreiden. Hierdoor is ons leven flink veranderd. In de training leerden we niet alleen hoe je moet koken, maar ook hoe je porties moet maken.

Eerst hadden we maar 15 stoelen. Nu kunnen er meer dan 30 mensen bij ons eten. Ook zijn we ons café aan het vernieuwen. Binnenkort willen we een koffiezetapparaat kopen waar je lattes mee kunt maken. Dat lijkt ons erg leuk. Wij zijn blij dat we nu onszelf én anderen van eten en drinken kunnen voorzien.’

Abebe en Aynalem

‘We hadden een mager inkomen. We hadden nauwelijks eten of kleding en we kwamen amper rond. Dorcas heeft ons geholpen om een bedrijf te starten. Ze hebben ons een training gegeven en onder andere kippenvoer.

We begon ons bedrijf met 5 kippen. Dorcas stimuleerde ons om te blijven groeien en nu gaat het een stuk beter. Momenteel hebben we 450 kippen. We kunnen onze kinderen goed te eten geven en voldoende kleding. Laatst hebben we tijdens een feestdag wel 150 kippen verkocht! Dat heeft ons veel geld opgeleverd.

Onze visie is om ons bedrijf te vergroten en anderen te inspireren.’

De filmpjes hierboven zijn onderdeel van een langere documentaire over Dorcas’ missie in Ethiopië. Bekijk deze documentaire op YouTube.

23 februari 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.