De Syrische Imane heeft haar zelfvertrouwen terug

Door de oorlog verloor Imane haar vrienden en haar ambities.

Een jonge vrouw van 21 met een goed stel hersens hoort niet maandenlang in haar eentje thuis te zitten. Maar dat is precies wat Imane deed. Door de oorlog in Syrië was ze een vluchteling geworden in Libanon, zonder school en zonder vrienden. Gelukkig ondernam haar moeder actie.

Weg school, weg dorp
Imane is 14 als haar school in het Syrische dorpje Boweida sluit. Dat betekent het einde van haar opleiding. Ze is 16 als ze met haar familie wegvlucht uit de landelijke omgeving van de stad Damascus. Dat betekent het einde van haar sociale leven.

Vreemd land
Ze komt in Libanon terecht als vluchteling. Al sinds haar opleiding stopte, voelt Imane zich alsof ze bevroren is. Hopeloos, zonder kansen. Als hun vlucht naar Libanon haar familie in erbarmelijke economische omstandigheden brengt, verliest ze al haar ambities. Met haar vrienden nog in Syrië, en verspreid over andere delen van de wereld, raakt Imane geïsoleerd. Ze wordt zo onzeker dat ze ook niet durft om te gaan met nieuwe jongeren. Ze verliest haar gevoel van eigenwaarde.

Vrouwencentrum Tabitha
Dan komt haar moeder in actie. Haar moeder vraagt het vrouwencentrum van Dorcas, Tabitha, om hulp. Zij bieden Imane psychologische eerste hulp aan. Die sessies maakten het op de een of andere manier mogelijk voor haar om mee te helpen met activiteiten van de kinderclub, voor de kinderen in het buurthuis. Langzaam gaat Imane vooruit. Ze raakt betrokken bij meerdere activiteiten, en neemt verantwoordelijkheden op zich. Zo gaat ze uiteindelijk zelfs mee op het kinderzomerkamp, waar ze succesvol leiding geeft.

Groeien
Zelf krijgt Imane Engelse lessen aangeboden, tweewekelijks, in het buurthuis. Het geeft haar veel voldoening, en ook zelfvertrouwen. Een ontroerend teken daarvan is haar recente betrokkenheid bij een Dorcas-campagne tegen gendergericht geweld. Imane neemt een rol aan in een theaterstuk. Ze daagde zichzelf uit, overwon haar verlegenheid, en ontdekt dat ze eigenlijk een nogal mooi talent bezit voor acteren. Haar optreden is een groot succes.

Van duister naar licht
We danken God voor zijn handelen in Imanes leven, door de zorg en liefde die ze ontvangt. God was bij haar in al haar worstelingen, en leidde haar stap voor stap van het duister naar het licht.

14 juni 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.