Dagelijks brood voor duizenden kinderen in Aleppo
‘Kijk, dit gaat elke ochtend zo.’ Dorcas-medewerker Elias doet in een centrum in de Syrische stad Aleppo de deur open naar een ruime zaal waar op tafel honderden broodjes liggen. Honderden andere liggen al in zakken, kant en klaar om meegenomen te worden. En nog weer honderden andere liggen nog te wachten om belegd te worden.
Rond de tafels staan en zitten zo’n 25 mensen, allemaal gehuld in witte jassen met schorten eroverheen. Mondkapjes en haarnetjes maken hun uitrusting af. Hier wordt volgens strakke afspraken gewerkt, dat is wel duidelijk.
Elias is de manager van het keukenproject van Dorcas in Aleppo. Hij wijst om zich heen. ‘Sommige mensen leveren het brood, anderen snijden het, weer anderen doen we beleg op, en de laatste mensen doen het in de verpakking.’
Brood als ontbijt
Uiteindelijk gaat de hele vracht mee met schoolbussen en worden de broodjes verspreid over 11 scholen en bijna 4.000 schoolkinderen in Aleppo – van de kleuterleeftijd tot die van leerlingen aan het einde van de middelbare school. Zij moeten er soms de hele dag mee doorkomen, weet Elias. ‘Zo’n 80 procent van de schoolkinderen die het brood krijgt, eet het als ontbijt. Zouden we dit werk niet doen, dan betekent het dat ze niets eten.’ Behalve het brood is er ook elke dag een stuk fruit voor de kinderen. En één keer per week rijst en melk.
Het keukenproject is bittere noodzaak, want de armoede in Aleppo is groot en groeit zelfs. De oorlog is dan wel zo’n beetje voorbij, maar onder meer door zware economische sancties tegen Syrië kunnen veel gezinnen niet of nauwelijks rondkomen. Daarom wil Dorcas het werk graag uitbreiden.
Keukenproject uitbreiden
‘In 2021 hielpen we hier dagelijks 3.700 studenten mee en we hopen dat we dit jaar kunnen doorgroeien naar 4.800 leerlingen’, zegt Elias. Hij staat er persoonlijk voor in dat het voedsel goed terechtkomt. ‘Als we met een nieuwe school gaan samenwerken, doen we eerst een onderzoek. Zijn er vluchtelingen op de school? Hebben de ouders werk? Daardoor weten we precies wie deze hulp echt nodig heeft.’
Keukenproject ingezet voor noodhulp aardbeving
Het keukenproject is in 2023 ingezet voor noodhulp aan de mensen die getroffen zijn door de aardbeving. Kinderen konden niet meer naar school en daarom zijn de lunchmaaltijden gegeven aan de slachtoffer van de aardbeving.
05 april 2022
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.