‘Corona raakt onze missie’

Beste collega’s, winkelbestuurders, coördinatoren, vrijwilligers, donateurs, partners – ieder die zich verbonden weet aan Dorcas,

De wereld staat op zijn kop. Levens zijn in gevaar. We zijn verward. Deze crisis treft ons allemaal direct of indirect. Ook Dorcas. Heel Dorcas. De honderdduizenden mensen die meedoen in onze programma’s in de landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De duizenden vrijwilligers in Nederland en in die landen. De honderden collega’s wereldwijd en in Nederland. De donateurs en partners.

We maken ons zorgen over de gezondheid en de levens van mensen. We maken ons zorgen over de voortgang van onze programma’s: veel ligt al stil op dit moment. We maken ons ook zorgen over de financiën. We bereiden ons voor op diverse scenario’s en houden ook serieus rekening met een zwaar-weer-scenario. Liever zei ik iets anders, maar het is beter om eerlijk te zijn.

Het ergste is dat dit onze missie raakt. Gezamenlijk kennen we een bijna grenzeloze passie om in actie te zijn voor mensen in nood. Miljoenen mensen hebben wij de afgelopen 40 jaar al geholpen om op te staan uit armoede, uitsluiting of crisis. We zien blijvende verandering in hun leven; ze komen tot hun recht, ze bloeien. Deze missie staat nu onder druk.

Tegelijk geloof ik met mijn hele wezen dat we hier doorheen kunnen komen. Veel vertrouwen heb ik in de krachten, inzichten en ervaring die we de jaren door hebben verworven. Nog meer vertrouwen heb ik in de God van wie wij deze missie hebben gekregen. Hij is onze toevlucht, onze vesting – ook in tijden van crisis als gevolg van een virus. Hij houdt ons vast.

In dat vertrouwen én door hard te werken komen we er doorheen: gelovig, gedurfd, gezamenlijk. We beseffen dat het nog wel een tijd kan duren voor onze winkels en depots weer open kunnen, maar dat moment breekt een keer aan. We beseffen dat onze programma’s veel schade oplopen, met grote gevolgen voor mensen in nood. Maar er komt een moment dat we weer onbegrensd voor onze missie kunnen gaan.

Voor nu geldt: laten we goed op elkaar letten. Met afstand tot elkaar, maar met compassie. Lettend op de gezondheid van elkaar. Pasen zullen we dit jaar anders vieren, maar de inhoud verandert niet: Jezus is overwinnaar over crisis, ziekte en dood. Laten we Hem blijven volgen door op God te vertrouwen. Ik dank u voor de verbondenheid aan hem en aan de opdracht die we samen hebben.

Leo Visser
Algemeen directeur van Dorcas

Lees meer.

26 maart 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.