Conflict Oekraïne heeft enorme impact op mentale gezondheid
Psychosociale hulp in volle gang
Ruim een half jaar geleden brak het conflict in Oekraïne uit. De impact daarvan op de mentale gezondheid en het welzijn van de bevolking is enorm. Als psychologische klachten niet behandeld worden, kan dit grote gevolgen hebben op de lange termijn. Denk hierbij aan het ontwikkelen van depressies en angststoornissen. Met sport en spel, creatieve therapie en trainingen bieden hulporganisaties met Giro555-geld ondersteuning bij het verwerken van de schokkende gebeurtenissen.
Grote nood onder tieners en jongvolwassenen
Veel Oekraïners kampen met de psychologische gevolgen van oorlog. ‘Miljoenen mensen zijn inmiddels van hun huis weggevlucht en zij lopen tegen een heel scala van mentale problemen aan’, vertelt Heleen Berends, noodhulpcoördinator bij Dorcas. ‘Het valt ons vooral op dat tieners en jongvolwassenen het zwaar hebben; in het bijzonder degenen die uit conflictgebieden zijn gevlucht. Zij missen een doel in hun leven, zitten zonder school of werk, en ervaren veel onzekerheid over hun toekomst en de ontwikkeling van dit conflict. Daarbovenop hebben zij schokkende gebeurtenissen meegemaakt en zijn ze dierbare mensen verloren. We horen hoe sommigen geen uitweg meer zien, en soms zelfs een poging tot zelfdoding doen.”
Bescherming voor kinderen
Lotte Claessens, specialist kindbescherming bij Plan International, vult aan: ‘Veel kinderen hebben slaapproblemen, kunnen zich slecht concentreren en voelen zich boos, gefrustreerd of angstig. Dit soort reacties zien we in alle crises waar Plan International werkt. Wanneer we kinderen veiligheid en de juiste ondersteuning bieden, verdwijnen deze reacties. Dit doet Plan International door zogeheten Child Friendly Spaces te creëren, waar kinderen ontspanning en routine vinden en leren praten over wat zij hebben meegemaakt. Tegelijkertijd hebben we oog voor de psychosociale behoeften van ouders, zodat zij hun kinderen in stressvolle situaties emotioneel kunnen ondersteunen.’
Voorkomen beter dan genezen
‘De psychologische gevolgen van een conflict werken vaak nog generatieslang door’, zegt Megan Smith, projectcoördinator bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. ‘Vooral kinderen en jongvolwassenen zijn extra kwetsbaar. Door al aan jonge kinderen en ook aan hun ouders psychosociale ondersteuning te bieden, kunnen ernstige gevolgen op de lange termijn voorkomen worden. Dit doen we door lokale hulpverleners te ondersteunen met kennis over psychotrauma en hoe ze hun patiënten het beste kunnen helpen. Ook leren we de hulpverleners hoe ze zelf overeind kunnen blijven in deze stressvolle omstandigheden, zodat ze anderen ook op langere termijn kunnen blijven helpen.’
Welke hulp verlenen hulporganisaties achter Giro555?
In Oekraïne wordt door hulporganisaties achter Giro555 psychosociale hulp geboden aan gevluchte Oekraïners en aan de mensen die zijn achtergebleven in het conflictgebied. Zij richten zich op verschillende doelgroepen en regio’s, zodat zo veel mogelijk mensen bereikt worden. Hieronder lees je welke hulp 3 van deze organisaties bieden.
Plan International
Plan International biedt bescherming, psychosociale hulp en begeleiding in Polen en Oekraïne. De organisatie richt zich in het bijzonder op meisjes en hun families en op slachtoffers van seksueel geweld. In de conflictgebieden Odessa en Donbas en in de opvanglocaties in de regio Lviv zet Plan International in op acute psychosociale zorg, sport- en speltherapie, de zogeheten child friendly spaces en groepssessies voor ouders en verzorgers. De organisatie werkt in Oekraïne samen met International Medical Corps en kinderrechtenorganisatie AUFCR.
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum richt zich op de meest kwetsbare groepen in de samenleving, zoals gezinnen, ouderen en ontheemden. Dit doen zij door hun expertise over psychotrauma te delen met psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers in Oekraïne. Ook ondersteunt ARQ deze zorgprofessionals zelf. Zij doen hun werk onder zeer stressvolle omstandigheden en hebben soms zelf ook behoefte aan psychische ondersteuning. Door het bieden van online trainingen bereikt de organisatie zo veel mogelijk hulpverleners in Oekraïne en in de buurlanden, ook in onveilige regio’s. ARQ werkt samen met haar lokale partner Healthy Society in Odessa, Zakarpatska, Oezjhorod, Lviv en Charkov.
Dorcas
Dorcas zet zich in voor mensen die extra kwetsbaar zijn in een conflictsituatie, zoals ouderen, vrouwen, kinderen en mensen met een beperking. Dit doet zij in Oekraïne en in de buurlanden Moldavië en Roemenië. Dorcas biedt groepssessies aan waarin mensen hun ervaringen met elkaar delen. Zo voelen ze zich minder alleen en kunnen ze elkaar steunen. Daarnaast biedt Dorcas individuele therapie en creatieve sport- en spelopdrachten. Dorcas werkt in Oekraïne samen met haar lokale partners Nehemia en New Beginnings.
Steun nog steeds welkom
Het conflict in Oekraïne duurt voort en de mentale impact wordt alleen maar groter. Psychosociale hulp is ontzettend hard nodig. Nu, maar zeker ook op de lange termijn. Je kunt het werk van Plan International, ARQ en Dorcas en andere hulporganisaties nog steeds steunen met je gift aan Giro555.
14 september 2022
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het Dorcas Magazine.