Boekenbalie: makkelijk, leuk én lonend

Jammer eigenlijk, die mooie boeken in de Dorcas-winkels die door niemand worden gekocht en die uiteindelijk bij het oud papier belanden. Maar gelukkig is er een alternatief voor het weggooien: Boekenbalie, een opkoper van boeken uit Rotterdam. Meerdere winkels van Dorcas hebben inmiddels hun weg naar Boekenbalie gevonden.

Hoorn: ‘Yes, we hebben weer 50 euro’

‘Boekenbalie levert ons gemiddeld 75 euro per maand op’, vertelt Vivienne Fanoy van Dorcas Winkel Hoorn. ‘Het werkt heel makkelijk, met een app op de telefoon, waarmee je de ISBN-streepjescode scant. Daarna krijg je direct een melding op je telefoon of ze het boek accepteren en voor hoeveel. Thrillers hoeven ze niet, maar die verkopen we wel in de winkel. Het gaat vooral om non-fictie als studieboeken, boeken over religie en kunst, soms kookboeken. Met name studieboeken zijn in de winkel moeilijk te verkopen, maar die kunnen we goed kwijt aan Boekenbalie. Als je een doos vol hebt, kun je die naar een DHL-punt brengen of DHL haalt hem op. Daar zijn geen kosten aan verbonden. De boeken moeten wél in goede staat zijn. Het geld staat na ontvangst en controle door Boekenbalie binnen 2 weken op onze rekening. Wij zijn er heel happy mee. We vinden het ook leuk. Dan roepen we: ‘Yes, we hebben weer 50 euro!’, als we weer een doos hebben weggebracht.’

Winsum: Een van de eerste Dorcas-winkels met Boekenbalie

Dorcas Winkel Winsum was een van de eerste Dorcas-winkels die met Boekenbalie in zee gingen. Alice Rietema vertelt er met plezier over: ‘Wij zijn als boekenvrijwilligers enthousiaste ‘scanners’ geworden. In 2018 zijn we ermee begonnen. Op de een of andere manier kwam ik erachter dat je boeken aan dit bedrijf kunt verkopen via een app. Ik ging eerst zelf thuis aan de gang. Eens zien of ik aan 20 euro kwam, want dan kun je de boeken namelijk gratis laten verzenden door DHL. Boven de 50 euro wordt het pakket zelfs opgehaald. Al snel realiseerde ik me dat hier een prachtige kans ligt voor onze Dorcas-winkel! Boeken krijgen we immers bij dozen vol aangeleverd.

Het idee werd meteen opgepakt en een paar vrijwilligers installeerden de app. Verwachtingsvol gingen we met onze mobieltjes aan de gang. De app vertelde onmiddellijk of Boekenbalie interesse had voor het gescande boek of niet. Meestal niet, maar opeens kwam er een positief aanbod van 4 euro. En zo ging het door. De resultaten waren divers en interessant. Het laagste bedrag dat Boekenbalie bood was 10 cent. Het hoogste is iets van 11 euro geweest.

Al met al hebben we nu al bijna 3 jaar zaken gedaan met dit bedrijf in Rotterdam. En het gaat prima! Onze opbrengst is op het moment 4.100 euro, dus gemiddeld iets meer dan 100 euro per maand. De relatie met dit bedrijf verloopt goed. Ze reageren zeer snel op het ingezonden pakket. Er wordt direct feedback gegeven als ze de boeken hebben ontvangen en de uitbetaling is meestal al dezelfde week.

Wij hanteren dezelfde criteria die we ook zelf in de winkel gebruiken. Boeken die van een bibliotheek afkomstig zijn, worden niet geaccepteerd. Hun voorwaarden staan op hun website.

Welke boeken gaan het beste? Langzamerhand hebben we daar een fijnere neus voor gekregen: nieuwere uitgaven, medische boeken, psychologie, filosofie, religie, kinderboeken, romans, trilogieën, nieuwere studieboeken en literatuur. Wat minder verkoopt: thrillers, streekromans en verjaarde exemplaren.

Onze boekenvrijwilligers zijn soms ‘fanatiek’ bezig, omdat het zulk verrassend werk is. Boeken die we na maanden uit de schappen halen, gaan toch nog even door de scanner en het loont soms ook nog.

Zijn er ook nadelen? Wel, eigenlijk niet. Als de organisatie via DHL goed geregeld is – en dat wordt door Boekenbalie gedaan – loopt het gesmeerd. Op maandag maken mijn man en ik het pakket klaar. Via de app geven we het door en meestal worden de boeken dan op een door ons opgegeven datum opgehaald. Wel is het een paar keer voorgekomen dat de chauffeur na 16.00 uur kwam en dat ging mis. Toen moest er opnieuw een afspraak gemaakt worden.

Uit dit verhaal blijkt wel dat we zeer tevreden zijn: laat de boeken maar binnenkomen, wij weten er wel raad mee! Na een afweging gaan de boeken de winkel in of… in de doos voor Boekenbalie!’

Dronten: Prijzen lopen erg uiteen

Dorcas Winkel Dronten werd door Winsum op het spoor gezet van Boekenbalie en inmiddels hebben ze ook daar al aardig wat verkocht via deze opkoper. Yvon van der Meer: ‘De prijzen lopen erg uiteen. Voor sommige boeken krijg je amper iets en soms sta je versteld van wat je voor een boek ontvangt. Al moet ik wel zeggen dat wij dan wel even verder gaan zoeken als Boekenbalie opeens relatief veel geld voor een boek geeft, want dan kunnen we er mogelijk elders nog meer voor krijgen! Verder willen ze ook héél veel boeken niet hebben. Ter indicatie: ik zag gisteren toevallig een christelijk boek op onze eigen boekenbalie in de winkel liggen, dat mijn aandacht trok in het voorbij lopen. Een boek dat nu nog te koop is voor 14,95 euro en waar Boekenbalie 20 cent voor geeft. Dus zo’n boek gaat eerst de winkel in, maar wordt het niet verkocht, dan is 20 cent voor een niet al te dikke paperback toch veel meer dan de oud-papierprijs.

Wij scannen dus alle boeken die enkele maanden in de winkel hebben gestaan en niet verkocht zijn. Normaal gaan deze de papiercontainer in, maar nu worden ze dus eerst gescand voor Boekenbalie. Verder scannen we op voorhand alle boeken in categorieën waarvan wij bij voorbaat weten dat daar geen afname voor is in onze winkel. Wat betreft het ophalen en uitbetalen hoor ik nooit klachten van onze vrijwilligster die dit allemaal voor ons regelt.’

Kijk voor meer informatie op https://boekenbalie.nl.

17 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.