Bijbelse principes, toegepast in de praktijk

In 2014 selecteerden we boer Godfried uit Kenia voor onze Farmer Field School (veldscholen waar boeren leren van de praktijk en van elkaar). Tot die tijd verbouwde hij zelf wat gewassen op het erf, en daar moest zijn gezin het mee doen. Als we hem nu bezoeken is het haast niet voor te stellen dat hij jarenlang in bittere armoede heeft geleefd. What’s changed?

Verdienmodel

Bij de Farmer Field School volgde Godfried samen met andere boeren uit de omgeving trainingen over het fokken van dieren om daarmee een inkomen te verdienen. ‘Ik kreeg 3 geiten van Dorcas: 2 sikken en 1 bok. De sikken waren allebei al snel drachtig. Beide kregen een tweeling. Zo ben ik begonnen, en de kudde groeit sindsdien snel.’

Goede kwaliteit

‘Ik heb vaste klanten die jonge bokjes en geitenmelk van me afnemen. Dit zijn klanten die een goede prijs betalen. Er staat tegenover dat ik goede kwaliteit moet leveren. Op de Farmer Field School heb ik geleerd hoe ik daarvoor kan zorgen. Ik weet nu bijvoorbeeld hoe ik moet voorkomen dat de dieren ziek worden.’

Welvaart doorgeven

‘De Farmer Field School heeft mijn leven veranderd. Eerst woonde ik in een huis dat gemaakt was van modder. Nu heb ik een huis van beton kunnen bouwen. Mijn boerderij verandert trouwens niet alleen mijn eigen leven. Ik verkoop de geitenmelk bijvoorbeeld tegen een gereduceerd tarief aan kwetsbare mensen in de buurt, vaak mensen met hiv. Door de melk krijgen zij een betere weerstand. Ik ben blij dat ik iets voor hen kan betekenen.’

Het principe van vermenigvuldiging

Onze lokale partner in Kenia heeft een handjevol boeren van de Farmer Field School uitgekozen als rolmodel. Godfried is een van deze boeren. Hij heeft bewezen dat hij toepast wat hij leert én dat hij heel wat in zijn mars heeft. Daarom leert hij nu door om trainer en coach van andere boeren te worden.

Door het leven van één man te veranderen, verandert uiteindelijk het leven van vele mensen. Dit ‘principe van vermenigvuldiging’ staat beschreven in 2 Timoteüs 2:2: ‘Geef wat je in aanwezigheid van velen van mij hebt gehoord, door aan betrouwbare mensen die geschikt zijn om anderen te onderwijzen.’

14 april 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.