‘Artsen moeten kiezen welke patiënt zuurstof krijgt’
‘De situatie hier is erg zorgwekkend en chaotisch.’ Dat zijn de woorden van Ebenezer Thomas, directeur van Word and Deed India. Het gaat al weken niet goed in India. De besmettingen lopen op en de ziekenhuizen puilen uit. Te zieke mensen lopen het risico niet verzorgd te worden. Langzaam maar zeker komt de noodhulp voor India op gang.
India zit midden in de tweede coronagolf. Waar de eerste golf, afgelopen zomer, nog redelijk mild verliep, slaat die nu in alle hevigheid toe. Ebenezer vertelt over de angst die voelbaar is onder de bevolking: ‘Er overlijden ook jonge mensen. Het is echt een chaotische situatie. Mensen zijn bang en komen hun huis bijna niet uit. In de ziekenhuizen is er een groot tekort aan zuurstof, ze kunnen de vraag niet aan.’
Kiezen tussen patiënten
De algemene ziekenhuizen in India zijn normaal gesproken al niet te vergelijken met de ziekenhuizen in Nederland, maar dat verschil is in deze crisistijd nog groter geworden. Artsen zijn voortdurend genoodzaakt om te kiezen welke patiënt de meeste kans heeft om te overleven. ‘Ben je te ziek en verwachten de artsen dat je komt te overlijden? Dan moeten ze kiezen voor een patiënt met een grotere overlevingskans’, aldus Ebenezer.
India kent ook privéklinieken waar je terechtkunt als je eigen geld meebrengt. Ook daar is de situatie nijpend. Zuurstof voor een coronapatiënt kost daar zo’n 500 euro per dag. Dat zijn bedragen die de gemiddelde Indiër niet kan betalen.
Land in ontwikkeling
Ebenezer omschrijft India als ‘een land in ontwikkeling’. Dat is een van de redenen waarom er in veel Indiase staten geen volledige lockdown is zoals we die in Nederland hadden. ‘Onze economie kan het gewoonweg niet aan als we het hele land platleggen. Onze staat heeft nu een avondklok vanaf 8 uur ’s avonds. Ook zijn de scholen dicht. In onze buurstaat zijn de maatregelen strikter: daar mogen ze alleen de straat op tussen 6 uur ’s ochtends en 12 uur ’s middags. De rest van de tijd blijft iedereen binnen.’
Word and Deed India is een partner van de Nederlandse christelijke hulporganisatie Woord en Daad. Samen met Woord en Daad, ZOA, EO Metterdaad, Tearfund en Red een Kind komt Dorcas in actie voor mensen die direct én indirect lijden door het coronavirus.
27 mei 2021
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.