Arganevijver maakt mensen weerbaar tegen droogte 

In het zuiden van Ethiopië is het de laatste jaren extreem droog geweest. De verwachting is dat dit door klimaatverandering de komende jaren alleen maar erger zal worden. Dorcas maakt mensen weerbaar tegen droogte. Eén van de manieren is door het aanleggen van speciale vijvers, bijvoorbeeld in Argane.

In 2016 heeft Dorcas samen met enkele partners een vijver uitgegraven in de regio Argane. Deze vijver is goed voor watervoorziening voor meer dan 10.000 mensen en 25.000 kuddes dieren. Ondanks de extreme droogte hadden mensen en dieren uit de omgeving de afgelopen jaren dankzij de vijver hier wél voldoende water.

Naast het aanleggen van de vijver hebben de inwoners ook trainingen gekregen. Deze gaan onder meer over het verbouwen van gewassen en hoe de mensen met elkaar kunnen samenwerken. Ook krijgen ze materialen voor het bewerken van het land en worden ze in de praktijk ondersteund door Dorcas en de lokale overheid.

Gewassen verbouwen

De 26-jarige Hussen is één van de inwoners van wie het leven is veranderd door de aanleg van de vijver. Door de aanleg van de Arganevijver is het makkelijker geworden om gewassen te verbouwen en te irrigeren, ook in tijden van extreme droogte. Bovendien is er op de lokale markt veel vraag naar groenten en fruit, maar nauwelijks aanbod. En een ander voordeel is dat de gemeenschap ook kan profiteren van het extra voedsel.

Door hard te werken verbeteren Hussen en de andere jongeren niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun gezinsleden en van de gemeenschap. Hussens familie lijdt geen honger meer en ook de gemeenschap kan voor een eerlijke prijs groenten en fruit kopen. Bovendien zijn Hussen en zijn vrienden met hun inzet een voorbeeld voor anderen. 

20 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.