Ethiopische Hussen kan ook in tijden van droogte voldoende gewassen verbouwen

Het leven van de Ethiopische Hussen (26) en zijn vrienden is drastisch veranderd na de aanleg van een vijver door Dorcas. In hun jeugd was er altijd een gebrek aan voedsel. Dankzij de vijver is er altijd voldoende water voor het irrigeren van groenten en fruit. Hierdoor hoeven Hussen en zijn vrienden geen honger meer te lijden.

Hussen groeit op in de regio Moyale, in het zuiden van Ethiopië. Zijn ouders hebben net als veel andere mensen in de regio een boerderij met vee. Het is moeilijk om genoeg te verdienen om van te leven. Jaar na jaar is er een tekort aan voedsel.

Gebrek aan water

Een groot probleem is dat er nauwelijks water in de buurt is. Hussen en zijn familie moeten vaak zo’n 25 kilometer lopen om water voor zichzelf en voor de dieren te halen. Dit is vooral een grote last voor de vrouwen en kinderen, die vaak verantwoordelijk zijn voor het zorgen voor voldoende water.

De situatie van Hussen verandert als in 2016 Dorcas begint met de aanleg van een vijver in Argane. Hussen en enkele vrienden worden vanwege hun moeilijke leefomstandigheden uitgekozen om mee te doen aan een landbouwproject voor jongeren.

Gewassen verbouwen

Door de aanleg van de Arganevijver is het namelijk makkelijker geworden om gewassen te verbouwen en te irrigeren, ook in tijden van extreme droogte. Bovendien is er op de lokale markt veel vraag naar groenten en fruit, maar nauwelijks aanbod. En een ander voordeel is dat de gemeenschap ook kan profiteren van het extra voedsel.

Het project bestaat onder andere uit het geven van een training aan jongeren over het verbouwen van gewassen en hoe ze met elkaar kunnen samenwerken. Ook krijgen ze materialen voor het bewerken van het land en worden ze bij de uitvoering ondersteund door Dorcas en de lokale overheid.

Kool, uien, papaya en avocado’s

Hussen is enthousiast en werkt hard om dit project tot een succes te maken. Hij verbouwt onder andere kool, uien, papaya en avocado’s. In 2022 verdient hij 15000 birr met de verkoop van groenten en fruit op de lokale markt. Dit jaar hoopt Hussen nog meer te verdienen. ‘Ik wil het hele land vol zetten met verschillende gewassen. Ik hoop dan drie keer per jaar te kunnen oogsten en dus ook zo vaak inkomsten te verdienen.’

Geen honger meer

Door hard te werken verbeteren Hussen en de andere jongeren niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun families en van de gemeenschap. Hun families lijden geen honger meer en ook de gemeenschap kan voor een eerlijke prijs groenten en fruit kopen. Bovendien zijn zij met hun inzet een voorbeeld voor anderen.

20 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.