Anderhalf miljoen euro voor noodhulpactie Beiroet

De opbrengst van de actie ‘Beiroet in puin’ van het Christelijk Noodhulpcluster loopt richting anderhalf miljoen euro. Meteen na de explosie van 4 augustus 2020 kwam het cluster in actie. De noodhulp richt zich op de meest kwetsbare inwoners in Beiroet, zoals Syrische vluchtelingen, migranten en de armste Libanezen. Ondersteuning van ouderen, vrouwen, kinderen en chronisch zieken heeft daarbij prioriteit. De hulp bestaat uit 5 onderdelen: voedsel, huisvesting, traumaverwerking, hygiëne en cash. 

#1 Voedsel
Door de economische crisis was het voor veel gezinnen sowieso al lastig om voldoende voedsel te kunnen kopen. Doordat de explosie hun bedrijf of winkel zwaar heeft beschadigd, zijn velen hun inkomen kwijtgeraakt. Ook zijn er door de explosie in de haven grote voedselvoorraden verloren gegaan. We ondersteunen met voedselpakketten.

#2 Huisvesting
Meer dan 300.000 mensen zijn dakloos geraakt. Wij helpen bij het herstel van hun huisvesting. Ook kunnen mensen geld verdienen door de huizen te herstellen van bijvoorbeeld ouderen. Met deze verdiensten kunnen zij dan zelf voedsel en andere basisbenodigdheden kopen.

#3 Traumaverwerking
Voor velen was de ontploffing, de ravage en het verlies van geliefden of een huis een traumatische ervaring – bovenop hun toch al kwetsbare situatie. We zijn gestart met traumaverwerking voor kinderen en volwassenen.

#4 Hygiëne
Sinds de ramp stijgt het aantal besmettingen met corona. We zetten in op voorlichting rond hygiëne om verdere verspreiding te voorkomen. We zorgen ook voor zeep en andere hygiënematerialen.

#5 Cash
We geven cash. Dit is een manier van helpen die de waardigheid van de betrokkenen in stand houdt. Met cashgeld kan iedereen zelf bepalen wat hij of zij het meest nodig heeft, en het daaraan besteden (bijvoorbeeld aan eten, gezondheid, reparaties of andere zaken). Bovendien is dit goed voor de lokale economie.

Wederopbouw
Met het bovenstaande pakket aan noodhulp is een bedrag gemoeid van ongeveer 300.000 euro voor ongeveer 2.000 personen. Vanaf oktober 2020 starten de werkzaamheden voor herstel en wederopbouw voor de lange termijn. De inwoners van Beiroet hebben nog een lange weg te gaan. Het is nog steeds mogelijk aan deze hulp bij te dragen door gebed of het geven van een gift.

11 september 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.