Ana uit Moldavië droomt van een gelukkige familie

Elke dag voldoende eten, leren lezen, schrijven en rekenen, een warm huis én meer inkomsten voor het hele gezin. Het sponsorprogramma van Dorcas veranderde niet alleen het leven van de 10-jarige Ana uit Moldavië, maar ook dat van haar ouders, zusjes en broertje.  

Ana groeit op als oudste dochter van vader Ion en moeder Victoria. Na Ana volgen Sandra (8), Alexandru (5) en Ioana (2). Het gezin woont in een klein huis, dat in een slechte staat verkeert. Vader Ion heeft geen baan en de onderlinge spanningen in huis lopen soms hoog op. 

Blijde familie 

De familie hoort van anderen in hun dorp over het sponsorprogramma van Dorcas. Na wat informatie ingewonnen te hebben, besluiten ze Ana aan te melden. Ze hopen zo meer geld te krijgen om hun gezin te onderhouden, maar ze denken ook dat het programma een positieve invloed kan hebben op de onderlinge gespannen relaties. Ana droomt ervan om weer een gelukkige familie te hebben en dat de relatie tussen haar ouders weer goed wordt. 

‘Zelfvertrouwen Ana groeit door sponsoring’

Ana wordt opgenomen in het sponsorprogramma en leert onder andere lezen, schrijven en rekenen. Ook werkt ze aan haar sociale vaardigheden en krijgt ze tips over communiceren en het maken van vrienden. Ana’s zelfvertrouwen groeit enorm. Ze stelt zich steeds meer open voor contact met haar leeftijdsgenoten. 

Ana en haar familie

Meer inkomen 

Vader Ion en moeder Victoria krijgen ook steun via het sponsorprogramma. Ion wordt aangemoedigd om op zoek te gaan naar een baan. Het lukt hem iets te vinden en hij gaat aan de slag als beveiliger. Daarnaast worden de ouders getraind in het bewerken van het land en krijgen ze gereedschappen om zelf aan de slag te kunnen gaan.  Ze bewerken het stuk grond bij hun huis en laten er gewassen groeien. Ook bieden ze aan andere mensen aan hun land te bewerken in ruil voor een kleine vergoeding. 

Praktische hulp 

De familie van Ana krijgt ook praktische hulp. Zo wordt er gezorgd voor voldoende eten, kleren, hygiëneproducten en andere noodzakelijke benodigdheden. Daarnaast wordt het huis onder handen genomen. Reparaties worden uitgevoerd en de gaten worden gedicht. Hierdoor is het in de winter veel minder koud in huis. 

Ana is blij dat het sponsorprogramma bijdraagt aan een betere toekomst voor haar en voor haar familie. Ze droomt ervan om haar school af te maken en dan een andere opleiding te gaan doen. Welke studie, dat weet ze nog niet. Als ze er later maar een beroep mee kan uitoefenen waar ze blij van wordt. 

07 september 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.