Armoede op z'n ergst

Mozambique is één van de armste landen ter wereld. Tot begin jaren ’90 woedde er een burgeroorlog die nog steeds veel impact heeft op de bevolking. Veel mensen hebben trauma’s opgelopen, zijn werkloos geraakt of in de criminaliteit gekomen. Weinig mensen hebben een opleiding gevolgd, waardoor hun inkomen te laag is om voor zichzelf te zorgen. De vele uitdagingen van het land lijden tot ondervoeding, ziektes, geweld en gebroken gezinnen. Ook klimaatverandering is steeds beter voelbaar, wat de verwoestende orkanen Idai en Kenneth in 2019 pijnlijk zichtbaar maakten. Nu rebellengroepen het noorden van het land bedreigen, zijn meer dan een miljoen mensen vluchteling in eigen land geworden. Hulp is keihard nodig!

Project uitgelicht

Noodhulp

We ondersteunen, versterken en beschermen de dorpen die vluchtelingen uit het noorden opvangen. Dit doen we bijvoorbeeld door te voorzien in schoon drinkwater, hygiënematerialen, sanitaire voorzieningen en voedsel. Ook willen we gaan bijdragen aan het brengen van vrede en zoeken we naar mogelijkheden om interne vluchtelingen naar hun thuis te laten terugkeren.

Sassokippen

We helpen boeren een beter inkomen te verdienen met behulp van de Sassokippen. Deze kippensoort is beter bestand tegen het (steeds warmere) klimaat in Mozambique. Bovendien groeien de Sassokippen heel goed en leggen ze veel eieren. Het vlees en de eieren verkopen de boeren op de lokale markt of vanuit huis. De inkomsten zijn een aanvulling op hun andere boerenactiviteiten.

Training en spaargroepen

We geven boeren training over het gebruik van hun landbouwgrond. We stimuleren hen om verschillende gewassen te zaaien, zodat er meerdere keren geoogst kan worden. Ook zetten we in de gemeenschappen spaargroepen op. Dit is een systeem waarbij dorpsbewoners samen geld sparen en een lening kunnen krijgen voor bijvoorbeeld de uitbreiding van hun boerenbedrijf.

Water

Veel mensen in Mozambique halen nog water uit de rivier. Dit is gevaarlijk, omdat het water vaak vervuild is én er krokodillen in de rivier leven. We leggen daarom samen met de bewoners watersystemen in de dorpen aan. Daarnaast trainen we enkele mensen uit de gemeenschap, zodat zij het systeem kunnen onderhouden en beheren. Daarnaast werken we  met lokale partners aan bewustwording rondom goede hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Populatie

In Mozambique wonen 33,9 miljoen mensen.

Armoede

Bijna de helft van de mensen leeft onder de armoedegrens.

Ons bereik

Afgelopen jaar hadden we 15.996 projectdeelnemers.

Ontmoet onze landendirecteur

Florencio is onze landendirecteur in Mozambique.

Waar we werken

2022_NL_Mozambique

Locaties

In het noorden van Mozambique verlenen we op dit moment noodhulp, vanwege het conflict. In het midden van het land investeren we in duurzame verandering. Ons landenkantoor zit in Maputo, de hoofdstad van het land.

Raak betrokken!

Jouw bijdrage voor Mozambique is belangrijk.