Wat is Clean cooking?
4 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot een moderne kookfaciliteit (2020). 1,25 miljard van hen hebben inmiddels wel de eerste stappen gezet op de weg daarnaartoe. De 2,75 miljard mensen die nog steeds op de traditionele manier koken, zijn voornamelijk vrouwen. Zij koken meestal op open vuur, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg. Het inademen van de rook leidt tot vreselijke ziektes, zoals kanker en luchtweginfecties. Daarnaast leidt deze vorm van koken tot ontbossing en uitstoot van schadelijke broeikasgassen.
Mimi Moto
Het Clean Cooking-project van Dorcas in het noorden van Tanzania is een innovatief project dat we sinds enkele jaren uitvoeren in samenwerking met en dankzij financiering van de Lionsclub Tilburg. Bij dit project krijgen mensen – met name jongeren en vrouwen – de mogelijkheid om over te stappen op de zogenoemde Mimi Moto: een klein kooktoestel dat werkt op zonne-energie en brandt op milieuvriendelijke biomassa. Hierdoor is de bevolking niet langer afhankelijk van dure houtskool of zelfgekapt brandhout.
(Artikel gaat verder onder de foto)
Samen met de gemeenschap
Bij het productieproces betrekken we de gemeenschap, zodat niet alleen de gezondheidsrisico’s en de milieuschade beperkt worden, maar er ook banen ontstaan. We hebben kleine inzamelingscentra opgericht die beheerd worden door de dorpelingen. Verder zijn er zijn bijvoorbeeld mensen die het versnipperingsproces van de biomassa beheren en mensen die het transport regelen.
Bewustwording
Een belangrijk onderdeel van het project is bewustwording: kwetsbare vrouwen uit armere huishoudens leren wat de (gezondheids)voordelen van de Mimi Moto zijn. Zij krijgen de mogelijkheid om biomassa te verzamelen en in te leveren. Een fabrikant verwerkt deze biomassa op een duurzame manier tot pellets (brandbare korrels), die als zeer efficiënte brandstof werken voor de Mimi Moto. De vrouwen krijgen voor de verzamelde biomassa uitbetaald in pellets, dus ze hoeven geen extra kosten te maken.
Win-win
Lilian, onze landendirecteur in Tanzania, vertelt: ‘De Mimi Moto heeft bewezen dat er échte duurzame oplossingen bestaan voor complexe situaties, waarbij wij als hulporganisatie slechts tijdelijk nodig zijn. We brengen de boel op gang en als alles loopt, kunnen wij ons terugtrekken en doorgaan naar andere gemeenschappen. Sinds 2019 richten we in de gemeenschappen waar we Mimi Moto introduceren ook spaargroepen op, zodat de lokale bevolking zelf leert sparen en investeren in een beter leven.’
Bijdragen aan projecten zoals deze? Doe een donatie!
18 februari 2021
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.