Van rauwdouwer tot vertel-opa

‘Alles wat ik doe voelt nieuw, alsof ik een pasgeboren baby ben.’

Hij was soldaat en jaagde op rokken. Hij leed aan depressie en angstaanvallen. Maar op zijn oude dag vond de Ethiopische meneer Lanka (80) nieuwe hoop.

Soldaat worden of de gevangenis in

Voordat meneer Lanka soldaat werd, was zijn leven redelijk normaal. Hij dronk dan wel veel, was al toe aan zijn 5e vrouw en hij had 16 kinderen, maar hij was een goede boer en verdiende genoeg om iedereen te onderhouden. Op zijn 34e veranderde dat. Door een landelijk conflict rekruteerde de overheid zeer actief nieuwe soldaten. Lanka zei nee. De soldaten kwamen terug. Lanka zei nee. De soldaten dreigden dat hij gearresteerd zou worden als hij bleef weigeren. Uiteindelijk gaf hij toe, liet zijn vrouw en 16 kinderen achter zonder gezinshoofd, en vertrok.

17 jaar in het leger

Het duurde 17 jaar voor hij zou terugkeren. Ongeletterd als hij is, was Lanka slechts een voetsoldaat die nauwelijks betaald werd. Hij maakte vele gevechten mee, tot de overheidstroepen verslagen werden. De nieuwe overheid ontsloeg alle militairen van de oude overheid, zonder hun een enkele voorzieningen te bieden. En zo kwam Lanka thuis. Bankroet en zonder baan.

De gevolgen van de oorlog

Wat hij daar aantreft vernielt hem. Zijn boerderij en bezittingen zijn volledig vernield en leeggeroofd. Zijn vrouw en 11 van zijn kinderen zijn overleden aan de honger. De 5 kinderen die de oorlog hebben overleefd wonen in andere steden in de buurt.

Ontroostbaar

Niemand kan hem troosten. Lanka begint het contact met buren, vrienden en familie te vermijden. Werken kan hij niet. Zijn bloeddruk stijgt, hij lijdt aan migraine en krijgt psychische problemen. Het enige dat hij nog wil is blijven liggen en een antwoord vinden op de vraag waarom het leven hem zo is vergaan. Het leidt ertoe dat hij zich verstoten voelt door de gemeenschap, mensen begint te haten en agressief wordt. Hij raakt dakloos, en bedelen wordt zijn manier om te overleven.

Dakloos

Als dakloze bejaarde man slaapt Lanka buiten, op koud cement, onder een vieze deken. Zo treft een voorbijganger hem op een dag aan. ‘Waarom kijk je niet eens of het stadsbestuur jou kan steunen?’, vraagt die aan Lanka. Zo belandt hij op de lijst van ‘mensen die meteen steun behoeven’. En die brengt hem bij het ouderenproject van Dorcas, dat speciaal is bestemd voor bejaarden zonder sociaal netwerk of financiële steun, die niet kunnen werken.

Eindelijk hulp

De eerste hulp die Lanka van Dorcas krijgt bestaat uit eten, medicatie, schoenen en kleding. Via het project krijgt hij een klein huurhuis toegewezen. Wat hem uiteindelijk echt verandert zijn de de vele therapiesessies waarin hij geestelijke en psychologische hulp krijgt. Daarbij wordt hij ook aangemoedigd mee te doen met sociale activiteiten met andere ouderen. Langzamerhand krijgt Lanka weer hoop. Hij herstelt van zijn jarenlange depressie en angststoornissen. Hij maakt vrienden, wordt actief lid van de gemeenschap. En hij ontmoet Jezus. ‘Jezus heeft me verlost van al mijn geestelijke banden’, zegt hij. ‘Ik ben vrij. Ik ben gered. Mijn leven is nieuw. Ik voel me als een baby die overal fris aan begint.’ Lanka deelt zijn getuigenis met zijn vrienden en met anderen. Hij bezoekt de lokale kerk, en is actief betrokken bij het verhalenvertelprogramma voor de kinderen.

18 september 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.