Water en voedsel voor overlevenden aardverschuiving in Ethiopië

In Ethiopië zijn meer dan tweehonderd mensen omgekomen bij een aardverschuiving en duizenden mensen zijn hun huis kwijt. Het team van Dorcas is te hulp geschoten met water en voedsel voor overlevenden. ‘We hebben ouders gezien die al hun kinderen kwijt zijn geraakt in de modderstroom, en kinderen van wie de ouders zijn bedolven onder de modder’, zegt Fikru, landendirecteur Dorcas Ethiopië.  

De noodsituatie speelt zich af in de regio Gofa, in het zuiden van Ethiopië, ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Na hevige regenval eind juli vonden er aardverschuivingen plaats, met in elk geval 270 doden en ongeveer 15.000 ontheemden.

‘We werken normaal gesproken niet in Gofa, maar we kennen de regio wel. We hebben projecten in die omgeving. Het is voor ons veilig toegankelijk gebied, maar nu wel lastig te bereiken vanwege de modderige wegen’, legt onze woordvoerder Jan Jacob Hoefnagel uit.

Dorcas is ter plaatse en helpt met voedsel, water en hygiëne, en ondersteuning in de nasleep van de ramp. Dorcas heeft drie kantoren in Ethiopië, waarvan één in de hoofdstad Addis Abeba. Vanuit dit kantoor wordt samen met de lokale partner de hulpactie gecoördineerd.

Gezinnen die getroffen zijn door de aardverschuiving in Ethiopië krijgen geld in contanten, zodat ze zelf in hun basisbehoeften kunnen voorzien, en er is voedselvoorziening waar nodig. Daarnaast werken we aan toegang tot schoon drinkwater en het verstrekken van hygiënekits, ook om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

05 augustus 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.