Maria (75 jaar) uit Moldavië woont in de winter in de slaapkamer
Weduwe Maria in Moldavië woont in de winter in een kleine kamer achterin het huis. Het is lastig voor haar om rond te komen van haar pensioen. De winters in Moldavië zijn koud en het kost teveel hout om meer dan één kamer warm te stoken. Ook dagelijkse boodschappen zijn duur. Ze is zichtbaar gelukkig als ze de blauwe emmer van Dorcas openmaakt: meel, olie, vlees in blik en andere producten, het komt goed van pas. ‘Ik ben hier erg blij mee’, zegt Maria ontroert.
Het zijn niet alleen de boodschappen waar Maria blij mee is. Ze leeft helemaal op omdat ze bezoek heeft en ze geniet van de aandacht. Ze kan nauwelijks meer lopen en ze komt bijna niet meer buitenshuis. ‘Het is bijvoorbeeld al jaren geleden dat ik voor het laatst in de kerk ben geweest’, vertelt Maria. ‘Mijn dochter is overleden. Ze ging naar Rusland om werk te vinden en ze ontmoette daar een man. Maar hij was niet goed voor haar. Hij sloeg haar, ook op haar hoofd. Ze is vorig jaar overleden.’ De kosten van de begrafenis heeft ze bijna afbetaald.
Maria is niet alleen
De kamer waar Maria in de winter woont deelt ze nu met een vriendin van haar dochter, Elena. ‘Ik wilde niet alleen wonen. Stel dat ik ineens doodga, dan is er niemand bij me. Elena helpt een beetje om het huis. Ze heeft geen werk, maar nu heeft ze wel een plek om te wonen.’ En zo staan er twee bedden in de kamer, waar ook precies een tafel met twee stoelen en een kookplaat in passen.
Eten en bezoek
De weduwe is ondanks alle tegenslagen in haar leven blijmoedig. ‘Mijn sponsor is een goede man, hij heeft zelf zeven kinderen en toch sponsort hij ook nog iemand anders. Hij schrijft brieven, en ik stuur soms kaarten terug. Ik ben het project heel dankbaar. De vrijwilligers en medewerkers komen langs, en het is fijn om bezoek te krijgen. Het eten dat ik krijg is belangrijk voor mij. Dankzij het project heb ik in het najaar groente kunnen inmaken voor de winter.’
Het grannyproject is een sponsorproject en telt in Moldavië meer dan dertienhonderd ouderen in zestig gemeenschappen. Het gaat om ouderen in kwetsbare omstandigheden die afhankelijk zijn van steun van buitenaf. Waar nodig worden voedselpakketten uitgedeeld. Ouderen die aan huis gebonden zijn worden opgezocht door medewerkers en vrijwilligers van Dorcas. De werkwijze van het project is om sociale netwerken op te bouwen voor onderlinge en wederzijdse steun, door ouderen in contact te brengen met elkaar en door bijeenkomsten te faciliteren en begeleiden voor psychosociale hulp.
19 januari 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.