6 feiten die je moet weten over Jemen

Jemen verkeert momenteel in de grootste humanitaire crisis ter wereld.
Na 4 jaar hevig conflict zijn 22 miljoen mensen afhankelijk geworden van hulp en bescherming. 14 miljoen mensen dreigen aan de honger te sterven. Door de combinatie van honger en vernielde gezondheidszorg verspreiden ziektes als cholera en diarree zich razendsnel. In het afgelopen jaar stierven daar 1 miljoen mensen aan.

Jemen staat onder aan de Ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties op nummer 163 van alle 188 landen ter wereld.
De Ontwikkelingsindex meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land of gebied.

Iedere 10 minuten sterft in Jemen een kind, terwijl dat voorkomen had kunnen worden.
Bijna 3 miljoen kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zijn acuut ondervoed. Hieronder vallen ook 400.000 ernstig ondervoede kinderen die, zonder behandeling, een 9 keer zo grote kans hebben om te sterven dan hun gezondere leeftijdsgenoten.

De hongersnood kost niet alleen levens, maar laat ook een hele generatie kinderen verloren gaan aan ontwikkelings- en groeiachterstand.
Kinderen die de honger en ziekte wel overleven, hebben ontwikkelings- en groeiachterstanden opgelopen. Door de eenzijdige voeding en de tekorten kunnen het lichaam en de hersens van kinderen zich niet goed ontwikkelen. Deze kinderen zijn de toekomst van Jemen! Als we hen te hulp schieten met goede voeding is er hoop voor de toekomst van het land.

Leestip: 5 redenen waarom we in Jemen werken

2 miljoen mensen in Jemen zijn door de oorlog vluchteling in eigen land.
Door de oorlog moesten veel mensen hun huis ontvluchten. Daarbovenop heeft Jemen in de afgelopen 5 jaar ook al veel buitenlandse vluchtelingen opgevangen – dat is 5 keer zo veel als Nederland.

Er ligt eten op de markt, mensen kunnen het alleen niet betalen.
Hoewel veel voedselvoorzieningen zijn vernield, is er nog steeds eten in het land. Schaarste heeft de prijzen echter opgedreven en de economie is door de oorlog zo ingestort dat mensen het niet kunnen betalen. Ze verhongeren terwijl voedsel binnen handbereik is.

Noodhulporganisaties kunnen én willen de omstandigheden in deze catastrofe verbeteren, maar dat kan niet zonder jouw hulp. Jouw hulp is van doorslaggevend belang. Voor 12 euro geef je iemand een maand lang voedsel. Voor 48 euro help je een hele familie. Jemen is in grote nood. Geef nu!

05 februari 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.