Wikken en wegen in coronatijd voor Dorcas Winkel Genemuiden

Voor de 2e keer moest Dorcas Winkel Genemuiden dicht vanwege de corona-dreining. Secretaris Marja Vermaning vertelt:

‘Op 13 maart moesten we van de ene op de andere dag onze deuren sluiten. In eerste instantie zou dit tot en met 31 maart zijn, maar helaas liep het anders. Een gekke tijd brak aan. Het virus heeft behoorlijk toegeslagen in onze regio en iedereen kende wel iemand die aan corona was overleden.

Nieuwsbrief
Wij hebben destijds alles afgesloten. Inbreng was vanaf 13 maart niet meer mogelijk en onze vrijwilligers stonden allemaal op non-actief. Iedere maand hielden we de vrijwilligers op de hoogte via een mail of nieuwsbrief. Vrijwilligers hebben ook onderling veel contact gehouden door een appje, een belletje of mailtje naar elkaar.

Wij hebben dagelijks een vaste groep vrijwilligers en een vaste dagcoördinator voor iedere dag, van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag worden de dagcoördinatoren om beurten ingeroosterd met een aantal vaste en wisselende zaterdagvrijwilligers. De onderlinge verbondenheid is groot, juist door deze vastigheid.

Winkel schoonmaken
Toen wij het sein kregen dat we op 1 juli weer open konden, hebben we de maand juni gebruikt om de winkel schoon te maken en alle voorzieningen te treffen voor een veilige werkplek en voor de klanten een veilige winkelbeleving. Vanaf half juni hebben we iedere werkdag de vrijwilligers van die dag laten komen, om ze bij te praten over de nieuwe coronaregels en ze de gelegenheid te geven even lekker zelf te shoppen en elkaar weer te ontmoeten.

Eigenlijk waren we er met zijn allen weer heel hard aan toe om te beginnen, dus hebben we besloten om 23 juni weer open te gaan. Met een beperkt aantal klanten tegelijk in de winkel, maar vanaf dag 1 heeft dit geen problemen opgeleverd. Af en toe stond er een rij die over het algemeen best snel weer oploste. Enkele personen gaven aan definitief te willen stoppen, 2 vrijwilligers konden in verband met een kwetsbaar thuisfront pas na de zomervakantie hun werk weer hervatten. Onze club is dus aardig compleet gebleven.

Weer dicht
Vanaf begin oktober zijn wij begonnen met een mondkapjesplicht voor vrijwilligers en klanten en zijn we afgeschaald naar 20 mandjes. Maar helaas sloeg het virus weer snel toe in onze regio. Daardoor besloten we om de zaterdagen dicht te gaan. Nog geen week later hebben we toch het moeilijke besluit moeten nemen om helemaal te sluiten en ook geen werkzaamheden toe te laten in winkel of magazijn. We gaan ervan uit dat het deze keer niet zo lang duurt en hopen van harte dat we de maand december (of eerder) weer volop kunnen draaien.

Inzet en enthousiasme
Wij zijn als bestuur enorm onder de indruk van de inzet en bereidwilligheid van onze vrijwilligers. Eerst verplicht een geel hesje aan en daarna ook nog eens verplicht een mondkapje op. En dat naast alle andere lastige maatregelen. Als bestuur sta je iedere keer voor een dilemma. Te weten dat er zoveel mensen afhankelijk zijn van onze inkomsten maakt het enorm lastig om de deuren te sluiten. Ook ben je best bang voor wie er overblijven van de vrijwilligersgroep.

Het enthousiasme na de eerste lange sluiting om met elkaar de schouders er weer onder te zetten voor het Dorcas-werk en ook de onderlinge verbondenheid maken dat we er als bestuur alle vertrouwen in hebben dat we na deze (hopelijk korte) sluiting weer door kunnen gaan waar we gebleven waren.

Uitkijken naar de toekomst
We kijken uit naar de dag dat de hesjes uitkunnen, de mondkapjes af, we de desinfecterende alcohol kunnen laten staan, we onbeperkte toegang kunnen bieden aan iedereen onder het genot van een kopje koffie en we letterlijk en figuurlijk weer schouder aan schouder mogen staan en samen door één deur kunnen.’

Het laatste nieuws vanuit Genemuiden: dinsdag 24 november is de winkel weer opengegaan. En afgelopen week werd de winkel verrast met de Vrijwilligersprijs van Overijssel, als beloning voor de inzet voor het goede doel. Een hele eer en een mooie opsteker voor de vrijwilligers.

Fotobijschrift: Een kleine groep enthousiaste vrijwilligers is bezig geweest met de voorbereidingen voor de heropening.

09 november 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.