Wat is het nut van een executeur?

‘Praten over de dood, dat doen we liever niet. En een testament maken schuiven we steeds maar voor ons uit, en hoe zit het precies met erfbelasting? Een overlijden komt vaak onverwacht. Nabestaanden moeten dan ineens keuzes maken zonder dat ze precies weten wat de overledene zou willen. Dit zorgt voor extra spanning in een toch al emotionele tijd. In mijn werk als relatiebeheerder heb ik dit vaak van dichtbij meegemaakt. Daarom dring ik er bij iedereen op aan: ga op tijd met de familie in gesprek over uw wensen en zet ze op papier. En wilt u eventuele conflicten voorkomen? Denk dan eens na over een executeur.’

Geld en bezittingen

‘Het gaat niet alleen om wensen rond de uitvaart, maar ook om wat u wilt met het nalaten van uw huis, geld of sieraden. Juist het vastleggen van de verdeling van uw bezittingen is belangrijk. Door alle emoties leidt dit namelijk vaak tot conflicten bij de erfgenamen.

Het nut van een executeur

Een groot deel van deze conflicten kun je voorkomen door het aanstellen van een executeur, een onafhankelijke en onpartijdige persoon die de afwikkeling van de erfenis van a tot z regelt. Mensen denken vaak dat de afhandeling vooral bestaat uit het bepalen van wie wat krijgt, en het opzeggen van wat abonnementen. Toch komt er veel meer bij kijken. Een executeur regelt alle juridische, fiscale, administratieve en financiële zaken. Hij of zij maakt na uw overlijden een inventarisatie van de nalatenschap, informeert instanties, int vorderingen en uitkeringen, doet aangifte van erfbelasting en verdeelt de spullen. Door dit al tijdens uw leven vast te leggen, neemt u bij uw erfgenamen na uw overlijden een behoorlijke taak weg.

Wie is de executeur?

Een executeur is vaak een professional zoals een notaris, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het mag ook een buurman, een vriend of een andere bekende van u zijn, zolang hij of zij maar onpartijdig is. In de praktijk blijkt het vaak lastig te zijn een deskundig persoon in uw persoonlijke kring te vinden. Het is overigens verstandig om ook direct een tweede executeur te benoemen; een executeur mag zijn taak namelijk weigeren, ook al heeft hij daar eerder mee ingestemd.

Vooraf praten over uw wensen

Als u overweegt een executeur aan te stellen is het verstandig om hem bijtijds bij uw wensen te betrekken. Hij kan ook aanwezig zijn bij een gesprek met uw familie. Een executeur krijgt dan goed mee wat uw wensen zijn en gebruikt deze kennis later bij de afhandeling.

Wilt u eens doorpraten over uw situatie of overweegt u om (een deel van) uw erfenis aan Dorcas na te laten? Neem dan gerust contact met mij op voor een geheel vrijblijvende (telefonische) afspraak. U bereikt mij via het mobiele nummer 0650579143, het vaste nummer 088 0502800 of e-mailadres a.groen@dorcas.nl

Executeur aan het woord

In het filmpje hieronder legt executeur Marco van der Zwaag het een en ander uit:

Executeur Marco van der Zwaag over het regelen van een nalatenschap.

10 mei 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.