Waarom Dorcas geen goederen vanuit Nederland naar Syrië brengt

We krijgen veel vragen over het inzamelen en transporteren van hulpgoederen naar Syrië. Dorcas brengt zelf geen spullen naar Syrië, maar zorgt op een andere manier voor de juiste hulp. Graag leggen we uit waarom we geen goederen inzamelen en vervoeren, en wat het grote voordeel is van financiële hulp. 

Ter plaatse aanwezig 

Sinds 2015 werkt Dorcas in Syrië. We hebben hier ons eigen landenkantoor. We zijn voornamelijk aanwezig in en rond de steden Damascus, Homs en Aleppo. Doordat we al jarenlang aanwezig zijn in Syrië hebben we een uitgebreid netwerk opgebouwd. We werken veel samen met lokale partners, zoals kerken en andere hulporganisaties. 

Door onze lokale aanwezigheid én de goede samenwerking met andere organisaties lukte het ons snel om noodhulp op te zetten voor de mensen die getroffen zijn door de zware aardbevingen. Via ons netwerk komen we veel sneller aan hulpgoederen dan wanneer we die uit Nederland zouden moeten laten komen. Bovendien zou er veel geld verloren gaan vanwege de transportkosten. Op dit moment zijn er in Syrië gelukkig nog voldoende goederen te verkrijgen.  

Wat is er dan wel nodig? 

We begrijpen dat mensen graag iets willen doen voor de slachtoffers van de aardbeving. Dat kan gelukkig nog steeds. Bijvoorbeeld door het geven van een donatie. Met dit geld kunnen we noodhulpgoederen zoals eten, dekens en kleding kopen voor de mensen die het hard nodig hebben.  

Meer dan alleen goederen 

Maar we kunnen én doen nog veel meer met het geld dat wordt gedoneerd. We geven medische hulp aan gewonden via onze mobiele kliniek en zorgen samen met onze partners voor opvanglocaties voor mensen die geen onderdak meer hebben. Daarnaast bieden we psychosociale zorg en begeleiding aan voor mensen die door de aardbeving gevoelens van angst en stress ervaren. En als straks de grootste nood voorbij is, helpen we de mensen met de wederopbouw van het land. 

Snelle hulp 

We bekijken steeds opnieuw aan welke hulp in Syrië behoefte is. Dankzij de financiële donaties kunnen wij de hulp snel aanpassen als de situatie en de behoefte verandert. 

08 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.