Hoe werf je vrijwilligers?

Hoe werf je een vrijwilliger? In deze instructie lees je over 5 manieren die zich veelvuldig hebben bewezen. We raden je aan om van boven naar beneden te werken, omdat je dan waarschijnlijk het snelst resultaat hebt in zo min mogelijk tijd. Werf vooral niet op alle manieren tegelijk. Je hebt tenslotte maar een paar vrijwilligers per woonplaats nodig. Bouw het rustig uit totdat je een geschikte kandidaat hebt gevonden. Veel succes!

Manier 1. Werf via de bestaande achterban uit de betreffende regio.

De grootste kans om een nieuwe vrijwilliger te vinden, is via bestaande vrijwilligers. Zij hebben vaak een groter netwerk dan zij zelf doorhebben. Om met dit netwerk in contact te komen, is het belangrijk om concrete ideeën te delen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Ken jij iemand in jouw buurt die misschien interesse heeft in deze vrijwilligersfunctie?
  • Kun je proberen te regelen om een oproep te plaatsen in jullie kerkblad?
  • Is het mogelijk om een oproep te plaatsen op de website van jullie kerk?
  • Zouden jullie onze flyer in de brievenbussen van jullie postcodegebied willen doen?
  • Kunnen jullie een A4’tje ophangen in de kerk, of onze vacature uitdelen na afloop van de dienst?

Een paar tips!

  • Wil je een e-mail versturen? Dat kan door een selectie te laten maken van iedereen die in een bepaald postcodegebied ons magazine Hartslag ontvangt. Onze vrijwilligerscoördinatoren kunnen deze selectie voor je aanvragen.
  • Maak zo concreet mogelijk wat je nodig hebt. Wie zoek je, voor welke functie, hoeveel tijd kost het per week, per welke datum, enzovoort.
  • Geef de mensen met wie je contact legt altijd iets om uit te delen, bijvoorbeeld een flyer, poster, vacature, oproep, een link naar een webpagina met meer informatie, of iets anders.
  • Bied altijd aan om mee te denken en te helpen zodat de achterban zich door je gesteund voelt.
  • Vergeet niet om de mensen die moeite voor je doen te bedanken.
Vrijwilligers werven

Manier 2. Werf online.

Het online werven van vrijwilligers kan snel en gemakkelijk resultaat opleveren. Je kunt zelf een oproep plaatsen op jouw eigen social media-kanalen of een oproep laten plaatsen via de social media-kanalen van Dorcas (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn). Neem contact op met redactie@dorcas.nl om dit af te stemmen.

Manier 3. Werf via de vrijwilligerscentrale in de betreffende gemeente.

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben een vrijwilligerscentrale of vacaturebank voor vrijwilligers. De beste manier om via deze weg te werven voor een vrijwilligersfunctie is door persoonlijk contact op te nemen met de betreffende instantie door middel van een bezoek of een belafspraak. Zo kun je afstemmen wat er in de vacature staat en welke vrijwilliger bij de functie past. Hierna zal de vrijwilligerscentrale of vacaturebank de vacature verspreiden en zijn best doen om iemand te vinden.

Manier 4. Werf via de lokale media.

Bijna alle woonplaatsen hebben een gratis huis-aan-huisblad of een regionale editie van een landelijke krant. Stuur je hier een kant-en-klaar persbericht naartoe, dan zijn veel kranten bereid dit te plaatsen. Soms kun je zelfs een lokale omroep inschakelen. Let op: het is de bedoeling dat contact met landelijke pers altijd via het hoofdkantoor van Dorcas verloopt.

Manier 5. Werf op drukbezochte plekken.

Hang een oproep aan prikborden in bibliotheken, supermarkten en kerken. Waag een kort telefoongesprek met diaconieën of de commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking van PKN-kerken… Het klinkt misschien wat ouderwets, maar het werkt nog altijd. Vooral in kleinere woonkernen wordt er veel op deze manier gecommuniceerd. Veel mensen blijken bereid om mee te denken of om waardevolle contacten met je te delen.

12 augustus 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.