Bezoek aan Roemeense granny’s motiveert vrijwilliger Sein

Vrijwilliger Sein Hoff uit Zwolle zet zich deze maand actief in voor de Dorcas Voedselactie. Samen met haar vriendin Gerda Scholten is ze coördinator van de actie in haar woonplaats.

‘7 jaar geleden ben ik gevraagd om het stokje over te nemen van de voedselacties. Daar heb ik toen niet over getwijfeld. Deze actie moet blijven doorgaan’, vertelt Sein. Ze is inmiddels 7 jaar de kartrekker van de actie. Haar vriendin Gerda is de kritisch meedenkende tweede persoon van het coördinerende team. Samen hebben ze een hart voor de kwetsbare mensen in de samenleving, ver weg en dichtbij.

Voedselactie in Zwolle

Tijdens de Dorcas Voedselactie in de wijk Westenholte in Zwolle begin deze maand stond er elke 2 uur een andere vrijwilliger in de plaatselijke supermarkt. Zij vroegen de klanten een bedrag te doneren via een QR-code. Omdat Sein wist dat dit niet altijd even makkelijk zou zijn, bijvoorbeeld voor ouderen, vatte ze het plan op om er ook een spaarpot naast te zetten voor de spontane gevers. Door deze collectevorm wisten de vrijwilligers van Zwolle Westenholte nog meer op te halen dan anders.

Sein merkt helaas wel dat de inzet van vrijwilligers afneemt. De vrijwilligers worden ouder; mensen onder de 50 hebben het vaak te druk met werk of gezin. Ze vindt dit jammer, juist omdat ze in Roemenië met eigen ogen heeft gezien hoe nodig en goed het is dat we mensen in nood ondersteunen.

Granny’s

Jaren geleden zette de kerkelijke gemeente van Sein namelijk een zorgproject op in Roemenië. Daar leefden weduwen van overleden mijnwerkers nog steeds in een mijnwerkerscommune. Hun kinderen waren naar steden in Frankijk of Italië getrokken. De weduwen bleven alleen achter en dat leidde tot armoede en gebrek aan medische zorg.

Extra eten en hout

Rond de kerstdagen bezochten jaarlijks 3 kerkleden het project. Sein is een van de mensen die een keer is afgereisd naar Roemenië om het project te bezoeken. Ze raakte diep onder de indruk van de levensomstandigheden van deze weduwen. ‘Gelukkig kregen ze van onze kerk af en toe extra eten, hout in de winter en 2 keer per jaar medische zorg.’

Deze indrukwekkende reis is een van de redenen waarom Sein zich gemotiveerd voelt om bij te dragen aan de Dorcas Voedselactie.

25 november 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.