Voedselpakket en meer voor Drande uit Albanië

Dorcas Voedselactie 2021: iedereen kan meedoen 

Hartproblemen, grote zorgen en leven van slechts 45 euro per maand. De 81-jarige Drande uit Albanië heeft het zwaar. Haar man is tot haar grote verdriet overleden. Gelukkig woont haar zoon met zijn gezin bij haar in huis. Zo houden ze een oogje in het zeil op hun moeder en oma.

Drande en haar familie wonen in Nimja, een dorpje in een afgelegen gebied in Albanië waar de mensen erg op zichzelf zijn. Ze verdienen wat geld met het verbouwen van groente of met het verkopen van de kastanjes die ze in het bos vinden. Omdat het gezin zo afgelegen woont, is er in de winter vaak geen werk en dus geen inkomen. 

Pensioen van 45 euro

Het enige stabiele inkomen is dan het pensioen van 45 euro, maar dat is niet genoeg om van te leven. De medicijnen voor het hart van Drande zijn niet op te brengen en het lukt nauwelijks om de schoolboeken van de jongste kinderen te betalen. 

Drande en haar familie krijgen een voedselpakket van ons. Dat is belangrijk voor ze. Het is een steuntje in de rug, vooral in de winter. Het pakket is niet alleen gevuld met houdbaar voedsel, maar ook met verse, lokale producten. Dit is mogelijk omdat de producten dankzij het in Nederland ingezamelde geld in Albanië zelf kunnen worden ingekocht. 

Meer dan een voedselpakket

Het voedselpakket alleen is niet genoeg voor een goede, gezonde toekomst voor de familie van Drande. Als het eten op is, breekt er opnieuw een onzekere tijd aan. Hoe komt er dan brood op de plank?
Dorcas werkt er ook aan mee om een gezonde toekomst voor Drande, haar familie én voor het hele dorp te creëren. 

Hoe we dat doen? We stimuleren contacten tussen de inwoners door activiteiten te organiseren en we laten mensen met elkaar samenwerken. Maatschappelijk werkers bezoeken de gezinnen en geven ondersteuning. Aan jonge mensen die nog kunnen werken, geven we landbouwtrainingen, zodat ze zelf een groentekas kunnen beginnen. En we geven trainingen over hoe je kunt sparen. Door te investeren in de gemeenschap en in de ontwikkeling van mensen zijn onze voedselpakketten en hulp straks niet meer nodig. 

Dorcas werkt aan een gezonde toekomst. Dat doen we niet alleen voor het gezin van Drande, maar ook voor duizenden andere families in Oost-Europa. Met uw donatie voor de Dorcas Voedselactie zorgt u er samen met ons voor dat iedereen kan meedoen. Nu en straks. 

Wist u dat?

De landen in Oost-Europa hebben ook een eigen voedselactie. Ook daar doet iedereen aan mee! Lokale vrijwilligers, vanuit kerken bijvoorbeeld, zamelen producten in, stellen de pakketten samen en brengen ze langs. En wat leuk is: Melvin, de kleinzoon van Drande, helpt ook mee met de actie. Zo leert hij al op jonge leeftijd naar de ander om te zien. De actie is onderdeel van ons programma waarin we werken aan lokale vangnetten voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. 

04 oktober 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.