Verhalen over het leven na de ontploffing in Beiroet

Op 4 augustus werd Beiroet opgeschrikt door een heftige explosie in de haven. De gevolgen waren enorm. Er raakten veel mensen gewond en sommigen overleefden de ramp zelfs niet. Honderdduizenden gebouwen werden beschadigd. Hieronder delen we 4 verhalen van inwoners. Hoe gaat het nu met hen?

Zwaar beschadigd

Karima Ibrahim:
‘Het hele gebouw waar ik mijn appartement had, zwiepte van links naar rechts tijdens de explosie. Ik dacht: dit is een aardbeving, of een luchtaanval. Mijn huis is zwaar beschadigd geraakt door de explosie. Ik kon er niet blijven. Dus ben ik een paar dagen bij mijn zuster geweest, een paar dagen bij de buren; maar dat was allemaal tijdelijk. Nu heb ik een ander appartement gevonden. Dat was óók beschadigd door de explosie, maar veel minder dan mijn eigen huis. Dit appartement is opgeknapt met hulp vanuit Nederland. Daar ben ik dankbaar voor. Zonder hulp zou ik moeilijk verder kunnen.’

Ontwricht

Zadik Kharnoulian:
‘Ik heb een kleine shop in de wijk Burj Hammoud, niet ver van de haven. Ik maak schoenzolen. De ontploffing heeft zelfs tot in de werkplaats en het magazijn schade veroorzaakt. Kijk, mijn werkplaats is onder de grond, maar zelfs daar zijn de deuren en kozijnen ontwricht. Ik ben blij dat jullie niet alleen huizen opknappen, maar ook kijken hoe kleine winkeltjes en werkplaatsen weer verder kunnen. Dat doet niet iedere hulporganisatie. De economie in Libanon staat er toch al zo slecht voor en mijn zaak is van groot belang om mezelf en mijn familie te kunnen onderhouden.’

Verschrikkelijke ervaring

Lena Kerestedjian:
‘Ik was samen met mijn 2 kleinkinderen op het moment van de explosie. Ik hield hen in mijn armen terwijl alles door de lucht vloog. Het was een verschrikkelijke ervaring. Maar ik zie het ook als een wonder dat we nauwelijks gewond zijn geraakt. Een deel van de muur stortte vlak naast ons in. We hadden allemaal dood kunnen zijn. Het verwondert me hoe snel de christelijke organisaties uit Nederland hebben geholpen. Ze kwamen vrijwel onmiddellijk met eten. En ook nu nog verlenen ze hulp. Mijn kleinzoon heeft nog vaak paniekaanvallen en ik weet dat ik altijd bij hen terecht kan.’

> Lees hoe het een jaar later met Lena gaat!

Dit is wat Jezus van ons vraagt

Armlastigen helpen? Het was eerst niet iets dat de Faith Baptist Church in Manourieh, even buiten Beirut, als haar taak zag. Maar gaandeweg veranderde dat. De gemeente kwam in contact met Merath, een lokale christelijke hulporganisatie die vanuit het Christelijk Noodhulpcluster wordt gesteund door Tear. Merath hielp de kerk om de handen praktisch uit de mouwen te steken.

Daardoor zagen de leden als vanzelf een taak na de explosie die Beiroet op zijn grondvesten liet schudden. ‘Al direct de dag na de explosie zijn we met een team Beiroet ingegaan om schoon te maken’, zegt coördinator Joe Bridi van de gemeente. De hulpverlening gaat nog altijd door. Bridi verspreidt, met zijn team, onder meer voedsel en hygiënemiddelen zoals handgel.

Bridi is dankbaar dat zijn gemeente dit werk heeft opgepakt. ‘Ik denk dat we in feite geen keus hebben. Dit is wat Jezus deed. Als we het Evangelie niet uitleven, verliezen we onze geloofwaardigheid.’

27 november 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.