Veceslav uit Moldavië droomt van een tweede kas om meer mensen te helpen

Van voedselpakketten ontvangen naar zelf voedsel uitdelen 

Veceslav en Snejana uit Moldavië waren tot voor kort nog afhankelijk van de voedselpakketten van Dorcas. Nu hebben ze een grote kas waarin ze volop groenten verbouwen. Hiermee kunnen ze niet alleen hun eigen gezin, maar ook nog twintig families in de buurt voorzien van voldoende eten. 

In Chiticanii, een dorp met slechts 150 inwoners in het noorden van Moldavië, woont het echtpaar samen met hun drie kinderen: Samuel (14), Emanuel (12) en Estera (5). De kinderen hebben elk hun eigen passie. Samuël houdt van fotograferen en wil hier later zijn beroep van maken. Emanuel is juist weer dol op sport en Estera is gul en heeft een groot hart voor de mensen om haar heen.  

Veceslav en Snejana met hun kinderen

Leven onder de armoedegrens

De familie is in 2011 in Chiticanii komen wonen vanwege het werk van Veceslav. Ze hebben het echter niet breed. Net als veel andere Moldaviërs leven ze onder de armoedegrens en hebben ze extra hulp hard nodig. Via het project Flourishing Families komen ze in aanraking met Dorcas. Ze ontvangen steun in de vorm van voedselpakketten en kolen om het huis te verwarmen. Ook doen ze mee aan bijeenkomsten voor ouders en trainingen om meer inkomsten te verdienen. 

Grote kas bouwen

Eén van de trainingen gaat over het opstarten van een kleine onderneming. Via het project krijgt Veceslav de mogelijkheid een grote kas te bouwen in zijn tuin. Hier verbouwt het gezin hun eigen eten. Op deze manier houden ze meer geld over voor andere onkosten. De kas is zo groot dat ze eigenlijk meer groenten verbouwen dan dat ze zelf nodig hebben. Veceslav en Snejana besluiten de groenten niet te verkopen, maar uit te delen aan gezinnen in hun omgeving die zelf niet voldoende hebben. ‘Het geeft ons veel voldoening om anderen te kunnen helpen’, vertelt Veceslav. 

Het echtpaar wil heel graag nog een tweede kas bouwen. Veceslav: ‘We hebben er plek voor, maar het probleem is de irrigatie. Voor de kas die er al staat, maken we gebruik van regenwater. Dat vangen we op in een tank en pompen het dan naar de kas. De tank is helaas niet groot genoeg om ook nog voor voldoende water te zorgen voor een tweede kas. Een idee is om een put aan te leggen met grondwater, maar dat kost geld.’ 

Bijeenkomsten organiseren

Veceslav en Snejana bieden niet alleen praktische hulp aan de mensen om hen heen, ook mentaal staan ze hen bij. Zo spreken ze samen tijdens bijeenkomsten voor ouders over het opvoeden van kinderen. Ook organiseert Snejana bijeenkomsten voor jonge vrouwen. Hierin vertelt ze meer over persoonlijke hygiëne en gezondheid.  

Door er te zijn voor de mensen om hen heen, zowel met praktische als mentale hulp, zijn Veceslav en Snejana een voorbeeld voor anderen uit de gemeenschap. 

07 november 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.