1 jaar na het natuurgeweld in Sulawesi
Begin oktober 2018 werd Sulawesi (Indonesië) getroffen door aardbevingen en een tsunami. Het Christelijk Noodhulpcluster was er snel bij en startte een noodhulpcampagne, waar jij misschien wel bij betrokken raakte. Waarom deze ramp zo heftig was? Er was enorm veel schade. Landbouwgrond was weg en irrigatiesystemen waren verwoest, met een enorme economische klap tot gevolg. Ook het aantal verwoeste of beschadigde huizen geeft veel inzicht in de omvang van de ramp. In Sambo is 100 procent van de huizen verwoest of beschadigd. In Wisolo 98 procent, in Ramba 82 procent en in Jono 77 procent…
1 jaar later …
In noodhulpsituaties is het van groot belang om snel ter plekke te zijn. De slachtoffers van de ramp hebben namelijk per direct geen voedsel, water of dak boven hun hoofd. Maar na deze eerste noodhulp volgt er ook altijd nog een periode van wederopbouw, waarbij we er samen met de lokale bevolking aan werken om het ‘gewone’ leven weer op te kunnen pakken. Dit betekent dat we op dit moment nog steeds actief zijn in Sulawesi. In dit artikel lees je welke activiteiten zijn verricht en nog steeds worden verricht, en – omdat we zelf geen landenkantoor en eigen medewerkers in Indonesië hebben – hoe we daarbij samenwerken met lokale partners en onze partners van het Christelijk Noodhulpcluster.
Noodhulp
Onze eerste noodhulp vond plaats vanaf oktober 2018 tot en met januari 2019. Het verliep via lokale organisaties uit het netwerk van ZOA. De noodhulp bestond uit het uitdelen van de volgende items aan 500 families:
- Waterfilters, zodat de mensen niet ziek worden van het water wat ze drinken.
- Dekens, omdat de nachten er koud kunnen zijn.
- Grote dekzeilen, waardoor de dakloos geraakte mensen beschut blijven tijdens regenbuien.
- Voedselpakketten of cash, zodat de slachtoffers voedsel hebben of in staat zijn om dit zelf te kopen.
Wederopbouw
Toen de eerste noodhulpperiode voorbij was, startte een project voor wederopbouw. Dit project startte op 1 april 2019 en loopt 1,5 jaar. Dorcas draagt financieel bij aan dit project. Het project bestaat uit allerlei activiteiten, waarbij de nadruk ligt op onderdak, sanitaire voorzieningen en hygiënische leefomstandigheden. Ook Tear, die al een groot netwerk in Indonesië had, heeft een project uitgevoerd voor noodhulp en wederopbouw. Dit project startte op 1 november 2018 en is op 31 mei 2019 afgerond. Ook aan dit project hebben wij financieel bijgedragen.
De wederopbouw bestond uit de volgende activiteiten:
Voedsel verbouwen Expand50 dakloze gezinnen die op dit moment in kampen wonen, krijgen zaden, gereedschap en legkippen. Hiermee kunnen zij aan de slag met hun huis en (moes)tuin, zodat zij zichzelf in de toekomst weer kunnen voorzien van eten.
Cash for Work ExpandHet dorp Kulawi ligt in een afgelegen berggebied en is ernstig getroffen door de aardverschuivingen. 500 bewoners uit dit gebied worden betaald om 6 weken lang om puin op te ruimen en beschadigde zaken te herstellen.
Herbouwen huizen en tijdelijke woonplekken ExpandIn het zwaar getroffen district Donga dragen we bij aan bouwactiviteiten, zodat de mensen er weer een dak boven hun hoofd hebben. Het bouwpersoneel woont in of dicht in de buurt van de gemeenschap, waardoor de wensen en behoeften van de gemeenschap zelf centraal staan. Ook krijgen 278 huishoudens tijdelijke woonplekken toegewezen, waar zij 2 jaar kunnen verblijven totdat hun nieuwe woonplek klaar is.
Sanitaire voorzieningen ExpandEr worden 40 openbare toiletten geplaatst, waar in totaal 278 huishoudens gebruik van kunnen maken.
Gezondheidskliniek ExpandIn Donggala dragen we bij aan de bouw van een gezondheidskliniek op de plek waar de vorige kliniek vernietigd is door het natuurgeweld.
Darimi
Na de ramp bouwde Darimi en zijn vrouw een tijdelijke woning op de grond van zijn ouders. Om aan een inkomen te komen, ging hij motorfietsen repareren. Via onze wederopbouwprojecten heeft hij startkapitaal ontvangen voor zijn eigen motorwinkel.
Suparjo en Ina
Suparjo en zijn vrouw Ina belandden na de ramp in een tijdelijk huisje in een kamp, en zagen hier een markt in… bananenchips! Door mee te doen aan Cash for Work verdiende Suparjo een inkomen, waarmee hij de productie kon betalen.