Biologische kassen leiden naar restaurant

Op het platteland in Centraal-Albaniƫ staan de kassen van Tshom en haar man. Het stel begon in 2016 met honderd vierkante meter aan kassen, mede-gefinancieerd door Dorcas. Nu, zeven jaar later, is hun bedrijf flink gegroeid door hun eigen opbrengst en groeien er, afhankelijk van het seizoen, tomaten, komkommers, druiven, kruiden, sla, spinazie, uien en aardappels in zevenhonderd vierkante meter aan kas.

Door de kassen groeien de groentes sneller en liggen ze dertig tot veertig dagen eerder op de markt. De prijzen en de opbrengst van de groentes zijn daardoor hoger. Groenten die niet verkocht worden, gebruiken ze voor hun eigen restaurant. Zo zijn ze zelf niet afhankelijk van het aanbod op de lokale markt.

De landbouwtrainingen die Tshom eerder van Dorcas kreeg, geeft ze nu weer door aan vrouwen uit de omgeving.

05 november 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.